Какво отключва косопада при жените?

Има някои рискови фактори
8 окт 2015 14:00,
2
Какво отключва косопада при жените?
Снимка: Reuters, архив

Най-често срещаната причина за поява на косопад както сред мъжете, така и сред жените, е андрогенната алопеция – състояние, което се свързва с мъжкия и женския модел на плешивост. Има някои фактори, отключващи косопада, които са типични за жените.

Един такъв пример е телогенен ефлувиум, който може да се развие, когато организмът е подложен на високи нива на стрес. Това, което се случва, е внезапна промяна в цикъла на растеж на космите – от фаза на растеж към фаза на покой, телогена. Изследователи констатират, че тази форма на косопад се наблюдава сравнително по-често сред жените, тъй като окапването на косата при някои се случва в периода след раждането.
 
Други фактори, които могат да отключат състоянието, са дефицит на желязо и промяна в приема на медикаменти, също са по-често срещани сред жените. Причината е свързана с менструацията – най-честата причина за недостиг на желязо сред дамите, както и употребата на контрацептивни таблетки, които понякога се сменят. Това обяснява д-р Шани Франсис от Американската академия по дерматология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари