Защо четенето ни успива?

Причините може да са разнообразни
9 окт 2015 10:07,
3
Защо четенето ни успива?
Снимка: Reuters, архив

По време на четене, много хора започват да усещат сънливост, особено, ако имат навик да четат преди лягане. Някои успяват да прочетат едва няколко страници, преди да заспят, но има и такива, на които четенето не действа приспивно, без значение по кое време на деня се случва то.

Този процес често ни пренася в други светове и може да бъде почти хипнотизиращ. За него е характерно ритмичното движение на очите, отпуснатото тяло и съсредоточеното внимание. Попаднало в това състояние, тялото става пасивно, бдителността намалява. Изключение правят случаите, когато четенето изисква използването на ума. Такъв пример е съчетаването с решаване на математическа задача, разсъждаване и др.
 
Причините относно появата на сънливост по време на четене може да са разнообразни.
 
От значение е дали активността на четящия е по-голяма през деня или през нощта. Някои се чувстват по-продуктивни и предпочитат да четат в тъмната част от денонощието, а други – през светлата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: уморамозъксънчетене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
9
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Глупости на търкалета но в унисон със чалга ценностите. Като сричаш и те интересуват само кой с кого спал, естествено юе ще заспиш като видиш книга. Аз пък десетки пъти съм ставал от леглото да се наместя в креслото с още едно уиски и да си дочета книгата.