От колко сън се нуждаем?

Понякога не си даваме сметка за умората
Обновена: 11 окт 2015 09:08 | 11 окт 2015 09:07,
6
От колко сън се нуждаем?
Снимка: Reuters, архив

Усещането за умора и изтощение може да се дължи на недостатъчен сън през изминалата нощ или предишните няколко. Тук идва и въпросът от колко сън се нуждаем и може ли пропуснатият да се навакса. 

За целта изследователите провеждат проучване, в което се оценява необходимото време от сън. Доброволците, взели участие в проучването, са разделени на три групи, като тези от първата спят по четири часа всяка нощ, от втората – по шест, от третата – по осем.
 
След 14-дневен период се оказва, че спящите по осем часа страдат в най-малка степен от нарушения, свързани с вниманието или с когнитивните мозъчни функции. Сред останалите участници се наблюдава постоянен когнитивен спад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: уморамозъксънспане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Аз лично имам нужда от 10 часа сън на денонощие. Иначе се чувствам като болен, недоспал.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не казвате за следобедната дрямка от час-два. Аз я практикувам редовно, а след тази статия съм объркан - вредна лие, не е ли.Сега не знам какво да правя :)
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"След 14-дневен период се оказва, че спящите по осем часа страдат в най-малка степен от нарушения"Че те сега ли го откриха това? В началото на 90-те в основното още ни учеха, че най-добрият сън е 8 часовия.