Защо водата е толкова важна за децата?

Тя има значение за правилното кръвооросяване и обмяната на веществата
10 ное 2015 07:44,
0
Защо водата е толкова важна за децата?
Снимка: Reuters, архив

 За здравето на едно дете от изключителна важност е съдържанието на вода в организма. Както във възрастния, така и в детския организъм, тя има значение за правилното кръвооросяване на органите и обмяната на веществата. При нарушение във водното съдържание се получават някои отклонения. В света на медицинската литература те се обозначават като "водно-солеви нарушения".

 
Що е то водно-солево нарушение?
 
Водно-солевото нарушение представлява обменен дефицит, при който има недостиг на електролити или достатъчно течности в организма. Органите на новородено дете са богати на много вода. Нормалният прием на чиста вода за новородено са около 150 мл на килограм тегло. Нарушенията в приема на тези референтни количества водят до усложнения, които на практика са двете главни звена в класификацията на водно-солевите нарушения - дехидратация и хиперхидратация.
 
Дехидратацията е процес, при който се нарушават нормалните нива на вода и електролити в организма на детето. Дефицитът се постига чрез понижение в приема на чиста вода от новородените. Нарушенията на водно-солевия баланс са всъщност промени главно в обема на извънклетъчните течности. За разлика от интестициума, плазмената течност съдържа белтъци, които обуславят така нареченото онкотично налягане. Плазменият обем е изключително важен и той е функция от съдържанието на кръвни белтъци, главно албумини в себе си. При отнемане на известно количество течност от кръвната плазма, тя започва компенсаторно да се набавя от интерстициума и респективно количеството на кръвни белтъци временно намалява. Друга важна особеност е, че обемът на течност в кръвното русло зависи и от количеството на специален електролит - натрий (Na+).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари