Кога се появява хроничен фарингит?

Заболяването зачестява все повече
18 ное 2015 14:12, Румяна Тасева
1
Кога се появява хроничен фарингит?
Снимка: Reuters, архив

Често страдащи се оказват хора с професии, които са свързани с продължително говорене – учители, спортни коментатори, ръководители и други.

Заболяването зачестява все повече и почти всеки трети-четвърти човек страда от това в една или друга степен. Неговото развитие протича в периоди на затихване и появяващо се обостряне след известен период от време.
 
Проявлението на симптомите може да се представи от една пъстра и разнообразна клинична картина. Съответно и обективният изглед на самия фаринкс може да изглежда различно – от белези за постоянно дразнене до съвсем здрава и непроменена лигавица.
 
Кои са формите на хроничния фарингит?
  • Проста форма – протича с дразнеща кашлица, постоянно дразнене в гърлото и чувство на сухота. Може да има усещане и субективна болка, която да достига до ушите.
  • Зърниста форма – с надебеляване на слоя лигавица, покриваща фаринкса, по която се образува и задържа жилав секрет. Това ненормално преструктуриране на тъканта води до чувство за наличие на чуждо тяло, както и постоянна дразнеща кашлица.
  • Атрофична форма – при нея самата лигавица е силно изсушена, което се вижда при преглед. На базата на атрофичната лигавица се събират секрети, които могат да наподобяват корички. Измененията водят със себе си и постоянно дразнене, което стимулира продължителна и изтощаваща кашлица в оплакващия се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Мъдна торбичка преди 8 години
Сега ще си прочистя гръцмуля