Какви са видовете конюнктивити?

Конюнктивата е прозрачна мукозна обвивка
24 ное 2015 18:49, Румяна Тасева
0
Какви са видовете конюнктивити?
Снимка: Reuters, архив

Бактериални конюнктивити

Конюнктивата е прозрачна мукозна обвивка, която покрива предната част на склерата и вътрешната повърхност на клепачите. Тя изпълнява сетивна, трофична и защитна функция. Конюнктивит е възпаление на тази мукозна обвивка.
 
Бактериалните конюнктивити са остри и хронични. Характерното за тях е, че започват в едното око, но постепенно обхващат и другото. Болният се оплаква от чувство за ”чуждо тяло”, глождене, парене. Има лек оток на клепачите и зачервяване. При ставане от сън клепачите може да са залепнали, поради повишеното отделяне на секрети.
 
При остър и подостър катарален конюнктивит секрецията е серозна. При развитие на заболяването секретът става серозно-гноен или фибринозен. Най-същественият клиничен белег е зачервяването на конюнктивата. При дълго продължаващи и тежки конюнктивити могат да се образуват и точковидни язвички на роговицата.
 
Стафилококовият конюнктивит е съпроводен с отделянето на алфа-некротичен токсин. В някои случаи се проявява алергия към този токсин или към самия микроорганизъм. Възпалението може да започне като катарален конюнктивит и впоследствие да премине в серозно-гноен или фибринозен, с появата на псевдомембрани по клепачната конюнктива.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари