Сметката: 60% за здраве – от джоба ни

Парите на здравната каса се използвали нефективно
Обновена: 24 ное 2015 21:07 | 24 ное 2015 21:07, Анисия Иванова
20
Сметката: 60% за здраве – от джоба ни
Снимка: Dnes.bg

Българинът плаща около 60 на сто от разходите за здравеопазване за сметка на неговия джоб. Това обясни Григор Димитров от БСК и член на Надзорния съвет на НЗОК пред Bulgaria ON AIR. Той цитира изследване на неправителствени организации, според което под масата се дават над 2 млрд. лева и така се получават два бюджета на Здравната каса - "над масата и под масата".

По думите му средно годишно българинът плаща за лекарства от джоба си около 1 милиард и 800 млн. лв. От фондовете, включително НЗОК, се дават около 800 млн. лв.

"Бюджетът на НЗОК има приходна и разходна част. Приходната част се формира по два пътя - здравноосигурителните ни вноски, на които се осигуряваме. Те са 8 на сто от дохода, който получаваме. Тази сума за 2016 г. е около 1 млрд. и 800 млн. лева. Тя е с около 90 млн. повече от 2015 г. Другата част са вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея хора. Тази сума е около 970 - 980 млн. лева", поясни Димитров.

При средна месечна заплата от 700 лв. българинът прави вноска от около 60 лева за осигурителна вноска, припомни Димитров. По думите му за деца и пенсионери държавата прави средна осигурителна вноска от 19,20 лева. Разликата е около три пъти и заради това НЗОК не са съгласни държавата да прави толкова ниски вноски, поясни Димитров.

Той обясни, че у нас има голям сив сектор в осигурителната дейност, който е около 20 - 25 на сто, докато в държави като Австрия, Германия е само 3%.

В България има група, която не работи и не се осигурява, но най-много боледува, посочи Димитров. По думите му тази част на населението се лекува за сметка на осигурените лица.

"Държавата трябва да намери механизъм, с който да заплаща лечението на тези хора. Ако решим проблема с тази група хора, ще се оправи и проблемът в Спешната помощ", поясни Димитров.

През 2012 г. за лекарства за онкологията са дадени около 100 млн. лева. 2015 г. ще приключим с 280 млн. лева средства за лекарства за онкологията, което е двоен ръст. През 2012 г. за ревматологичните заболявания са дадени около 20 млн. лева. 2015 г. ще приключим с между 50 и 52 млн. лева, отчете като статистика Димитров.

Той е убеден, че има неефективно използване на този ресурс.

Хората с редки заболявания имат различни проблеми - според болестта, коментира Владимир Томов от Националния алианс за хората с редки болести. По думите му болните имат проблеми с НЗОК, други са без лечение, трети чакат да бъдат включени в лечебен логаритъм, а част от тях имат проблеми и с пътеките за редки заболявания.

В момента се изгражда регистър на редки заболявания, съобщи още Томов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НЗОКлекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
лекар -пенсионер преди 8 години
Грешката в системата идва от неразбиране на основни неща- Де факто " ампутирана" първичната доболнична помощ и то паради не компетенто и не коректно разняване от медии , угаждащи политици и "тесните" специалистиНяма друга такава държава: най- ниско е заплащането на семейните лекари / по 1.37 ст за месец е най- високата капитация/ и пир това те със сигурност могат да поемат до 70% от патологията и Профилактиката изцяло!
15
0
 
1
 
! Отговори
да е ясно преди 8 години
Има и трето перо за набиране на суми към НЗОК и това е от глоби и то никак не е малко...при преразход на лимита сумата се изземва от лекуващия лекар....а до колко е справедливо да заплащаш изискания частен преглед от пациента е друг въпрос.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za kaf *** ni e togava taq zdravna kasa?? predpolagam opredeleni firmi na opredelni xora da mogat da ysvoqvat na volq
13
1
 
0
 
! Отговори
БЛАГОЙ преди 8 години
ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ЩЕ БЪДАТ НА СОЛИДАРЕН ПРИНЦИП ПАРИТЕ КОИТО ПЛАЩАМ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ СА МОИ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА РАБОТИ С ТЯХ ОСВЕН МЕН
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като лекар и като пациент ще кажа че относно лвата е точно така .французите се лекуват с френски л-ва австрийците с австрийски само ние сме най -бедни а си купуваме скъпите вносни л-ва като по-този начин вредим на икономика ни и не помагаме на нас самите .бълг фармация е на високо ниво и е крайно време пациентите да го разберат
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За лечението на социално слабите и телкаджиите да плаща социалното министерство .За родителите ни които са един вид ограбени да няма лимити а за всички останали да разполагат със собствената си сметка за здраве ако я надхвърлиш доплащаш не е кой знае колко велико съждение това но нямат полза да го въведат защото няма да могат да крадат Краде се на най-високо място Като започнете от лекарствата В българия има фармацевтични фирми от цял свят докато в Англия франция идр не са чували за част от л-ва
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
народу избра гроб и получава гроб!!!!КАКВОТО ПОСЕЕШ ТОВА И ЩЕ ПЪЖЪНЕШ!!!!--------А ТЕЗИ ДЕТО НЕГЛАСУВАХА РЕАЛНО ГО СТОРИХА ЗА ГРОБ И ДПС!!!! ТЕ НЕ СА ПО МАЛКИ УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ГРОБ!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А между другото, как може да се обясни факта, че Токуда получава повече пари от Здравната каса от всички държавни болници в София, че няма фалирала частна болница- напротив, никнат като гъби след дъжд, а всички държавни болници са пред фалит и постоянно нямат пари за нищо? Честит ви пазарен капитализъм, честита ви демокрация!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко е,трябва да са 100%, при капитализма, свободната пазарна икономика е така- имаш пари- живееш, нямаш пари-умираш, бедните да го духат!Честита ви Европа, честит ви Европейски съюз, честита ви демокрация, честита ви свобода!
7
0
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
NE samo Gerberastkata *** e vinovna vsi4kata *** ot 1989 do sega
6
1
 
16
 
! Отговори
СИВ преди 8 години
Какво лоби бре! Заплатата ми на доктор е 837 лв. БРУТО! Лобитата са на върха. Тия в НЗОК и Министерството дето прибират рушветите всеки месец. Слепци!
5
2
 
5
 
! Отговори
Ник преди 8 години
До ГошеБяло ти е в главата, Гоше! Или го смъркаш? Първо се поинтересувай какви са заплатите на БОЛШИНСТВОТО лекари,сестри,лаборанти, санитари и после ми пей песента за точенето на касата.
4
7
 
12
 
! Отговори
Гоше преди 8 години
крайно време е тая каса за точене на държавни пари наречена "Здравна каса" да бъде заменена, но едва ли, бялото лоби ще изпусне златната си кокошка.
3
0
 
16
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Приходна част от здравно осигурителни вноски -1 млр и 710 млн лв за 2015 год! Дадени за здраве-800 млн лв! Къде е отишла разликата?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОЯ А кой направи така че лечението на тези хора да го плаща здравната каса ??? Кой ще потърси отговорност на ДЯНКОВ ???
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро