Шум в ушите – какви са причините?

Той може да се окаже и симптом на заболяване
27 ное 2015 22:44, Румяна Тасева
8
Шум в ушите – какви са причините?
Снимка: Reuters, архив

Различни са причините, които могат да доведат до шум в ушите или наричан в медицинските среди – тинитус. Той представлява субективно усещане и възприятие на шум, без да има реално съществуваща стимулация на слуха(звук).

Най-често се чува, когато човек остане в тиха среда, докато в по-шумни помещения, може да изчезва напълно. Подразделят се според времето, от което са започнали на остри състояния(продължителност под 3 месеца), подостри(с продължителност 6-12 месеца) и хронични(над 12 месеца).
 
Друго подразделение е на субективни и обективни. Субективните са тези, които се чуват само от пациента, без да съществуват. Обективните са тези, които могат да се възприемат от пациента и от изследващия – при дишане, при движение на мускулите, както и чуване на пулса.
 
По отношение на външния слухов проход това могат да са попаднали чужди тела или различни насекоми. Ушната кал също може да е причина за такъв тип усещане.
 
Някои заболявания на средното ухо също могат да доведат до шум в ушите. Такива са перфорация на тъпанчевата мембрана, възпаления-отит, склероза на тъпанчевата мембрана, както и някои състояния след оперативна намеса.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
Знайко преди 8 години
До razgradski popУхото е на Хамилтън, пилот на Мерцедес Ф1, а 44 е номерът с който се състезава през 2015г,
2
1
 
18
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
чие е ухото на снимката?...чернокож, голям диамант на ухото, татуировка с номер 44...що е то?
1
2
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Е, поне най-после си призна.