Свинско месо – основна причина за трихинелоза

Причинителят на заболяването е Trichinella spiralis
29 ное 2015 10:01, Румяна Тасева
17
Свинско месо – основна причина за трихинелоза
Снимка: Reuters, архив

 Връзката между факта, че зимните месеци хората се заразяват по-често с трихинелоза се крие в това, че консумацията на свинско месо се увеличава. Значение има и, че това са месеци с повишена интензивност на лова на диви прасета, чието месо също може да представлява реална опасност.

Причинителят на заболяването е Trichinella spiralis. Заразяването води до развитие на определена клинична картина, която най-общо се изразява с повишена телесна температура, болки по мускулите и ставите, често оток на лицето, а в кръвта се намират увеличени еозинофилни клетки.
 
Полово зрелите трихинели имат малки размери – до 2-3 милиметра. Паразитите, се намират в мускулната тъкан на болни прасета. При консумацията на недобре термично обработено месо, което е опаразитено се води до заразяване.
 
Трихинелите попадат в стомаха, където под влиянието на стомашния сок не се унищожават, а само излизат от капсулата си. След това преминават с пасажа от храна в тънкото черво и там за един до два дни се превръщат в полово зрели форми.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първа стъпка към обрязването- свиското е вредно !
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Причината не е в консумацията. Другаде е.
1
2
 
15
 
! Отговори
ловец преди 8 години
Поредната без мислена статия колкото и да е занижен контрола по магазините заразено месо няма друг е въпроса с отстреляния дивеч където най-вече от глупост се стига до нежелани резултати.