Диария – най-често при наличие на Ешерихия коли

Какви са симптомите на тежката инфекция?
4 фев 2016 21:20, Eкип на Puls.bg
1
Диария – най-често при наличие на Ешерихия коли
Източник: Reuters, архив

Заболяванията, причинени от Escherichia coli се наричат ешерихиози. Те представляват остри чревни инфекции. Водят до клиниката на остър диариен синдром, който има за следствие нарушена водна и киселинно-алкална обмяна на организма.

Това са бактерии, които са изключително устойчиви във външна среда. Ако попаднат във влажна среда могат да издържат с месеци. Използват се за санитарен показател, дали една среда е замърсена и до каква степен.

В голям процент от диариите като причина се оказват ешерихиозите. Голяма част от вътреболничните инфекции също се свързват пряко с този вид бактерии. Escherichia coli се оказва и чест причинител на хроничните диарии в детска възраст. А под хронична диария се разбира такава, която продължава повече от 2 седмици.

Най-често инфекцията се разпространява чрез заразена храна. Някои от щамовете бактерии поразяват тънкото черво, докато други се локализират в дебелото черво, което причиняват възпаление. Като цяло, за да се зарази човек е нужно да бъде погълната голяма доза бактерии. Но има определен щам – който причинява кървава диария и за да причини възпаление са нужни дори по-малко от 100 бактерии.

Повече информация за инфекцията с бактерията Ешерихия коли може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари