Здравната система – изправена до стената

КТ "Подкрепа" не са изненадани от решението на лекарския съюз
1 мар 2016 12:07,
23
Здравната система – изправена до стената
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Решението на БЛС не е изненадващо, намираме се в преговорен процес", заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт Тома Томов от КТ "Подкрепа" по повод отказа на Българския лекарски съюз, който не одобри подписването на нов рамков договор, а с това гласува и недоверие към реформата на здравния министър Петър Москов.

Още по темата

"Решението на БЛС не е изненадващо, намираме се в преговорен процес", каза Томов.

Той каза, че в ролята си на член на Надзорния съвет на НЗОК всяка година се обсъжда как да се опазят вноските на пациентите в здравната система и да се увеличи контрола, но винаги той не работи.

"Малко или много здравната система е изправена до стената", коментира Томов.

Той каза, че ако не се направи нещо - здравната система ще рухне, защото разходите в системата постоянно се увеличават, а ефекта от тези допълнителни разходи е по-скоро негативен.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК каза още, че здравната система трябва да работи в полза на пациента или ще се разпадне.

"Преговорният процес между надзора на Здравната каса и Българския лекарски съюз беше доста труден, но това е един от най-успешните преговорни процеси, защото достигнахме финансови параметри, които не са достигани минали години", посочи д-р Евгени Тасевски, който също е член на Надзорния съвет на НЗОК, във включване по телефона.

Д-р Тасевски каза, че в здравната система вече трябва да се фокусираме не върху количествените, а върху качествените критерии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
истини преди 8 години
Твърде много некомпетентни се Упражняват в/у правилата в Здравеопазването и това води хаоса.1. Повсеместно всяване на недоверия?!?! Кому е нужно?! Ама изселване Непременно в лаборатория щото видиш ли с глюкомера можело да се излъже?!? но нали пациента го вижда?!2. Пръстов отпечатък /с личната карта може да минеш граница ,но не и да влезеш в БГ болница?!? Харчене безсмислено на пари ....за контрол.........пан насаждане на недоверия.....кому е нужно?!?!
19
0
 
4
 
! Отговори
до пост 5 преди 8 години
Абсолютна заблуда .......лекарите Не са /за съжаление/ милионери - имат лизинг , кредити , глоби ,заради огъването им пред безкомпромисни и нахални пациенти и по тези причини работят на по две и три места.Това е тъжната истина!
18
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Австрия, с която сме сравними като население, е с 68 милиарда бюджет за здраве. Нашите искат с 3 милиарда, от които 1/4 остава в резерв, да правят европейско здравеопазване. Сегашната система се дотира от медиците, работещи в нея. А келявият им министър обявява лекари и пациенти за престъпници, измамници, рецидивисти... Няма друг такъв ненормалник.
17
0
 
4
 
! Отговори
...продължение 18 преди 8 години
...нека не изброявам и модерните методи на лечение.Осигурновките са ресурс за лечение, техника и т.н. Вече се купува в България техника, заради която се ходеше до сега в чужбина, понеже здравеопазването много години наред беше недофинансирано (защото държавата се управляваше от ***). На фона на това, което беше преди случващото се в момента е истинско геройство. Ясно е,че *** ще е вечно недоволен, но нека си плаща осигуровките и до 10 г.ще има здравеопазване на европейско ниво.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия пари от осигуровки дето ви свидят са ресурс за вашето лечение бе, лекарският труд все още е смешно нископлатен. А Тошо не го мислете - по него време най-скъпото изследване беше рентгеновата снимка, никой не беше чувал за скенери, ядрено магнитни резонанси, позитронно емисионна томография, туморни маркери, PCR, ELISA и прочее диагностични методи, никой не беше чувал нито за медицинска генетика, нито за пренатална диагностика. Пък и тогава ceлянитe мpяxa като мухи,ама не казваха по телевизията
15
5
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Тодор Живков го правеше и хич не му беше трудно. Той се грижеше и за народа та и не беше толкова болен. И лекарите си работеха за нормални заплати.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че нали менилата година въведоха идентификация при постъпване в болница с лична карта,която ни струваше няколко милиона. С тази лична карта с която мога да посещавам всички страни в Европа и да ме идентифицират,НЕ МОГАТ да ме идентифицират в българска болница и за това им трябва пръстов отпечатък.Тези за *** ли ни мислят.Да не говорим колко голям апарат от проверяващи имат.Да ама проверяват джипитата ,малките общински болници а големите болници където се въртят големите *** не смеят.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Стани ти лекар и работи за без пари като си за безплатното здравеопазване. Ама да ти кажа само, че е много, много трудно.
12
2
 
7
 
! Отговори
еи преди 8 години
Тя пък една система. Що ли при всеки по-сериозен случай на болест се търси спасение в чужбина?
11
3
 
15
 
! Отговори
Умерения преди 8 години
Както се разбира, всички не приемат здравната реформа. Питам, защо тогава като овце гласуваха против вота за недоверие?!? Такива *** ли сме избрали да ни управляват?!?!
10
2
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
еееех,добре,че си минал по безплатната пътека,че иначе може би ще трябваше да си продаваш апартамента!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да спрат да я крадът тая здравна система
8
0
 
16
 
! Отговори
... преди 8 години
Не знам ама преди 2 години оперираха баща ми! Операцията беше почти безплатна! Но избор на екип 1300лв. Болничен престой по 27 лв на ден. Престой в интензивното 37 лв на ден! Консумативи за интензивното 17лв на ден Консумативи за болничния престой по 12.50 на ден! След което по лекарско предписание трябваше 2 седмици да лежи в рехабилитационен център по 46 лв на ден! Искаха 4-*** човека да дадат кръв дадохме и по 200 лв на *** за кръводаряване общр 600лв. добре, че всичко беше безплатно инак!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 6защо така трябва да бъдена тоя беден народ платено здравеопазване ли му трябва
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"лекарите станаха милионери"Така и трябва да бъде!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лекарите станаха милионери
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кое в правителството на Борисов е наред нищо е тогава защо го търпиме
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички българи който останаха в България са застрашени от изчезване
2
2
 
18
 
! Отговори
Коларов преди 8 години
Искам да попитам Боко и неговото здравно министърче докога ще ме доят в болниците? Отивам в болницата и ми казват ако си осигурен процедурата ще ти струва 1000 лв, ако ли не - двойно. Аз за какво плащам осигуровки? Защо не забранят по закон всякакви доплащания към това което дава здравната каса? Искат ми 1000 лв за избор на екип , пък аз нищо не съм избирал. Ако им е малко това което дава касата, да не сключват договор с нея. Поне ще знам в коя болница да ходя и в коя не.
1
3
 
9
 
! Отговори
майорски преди 8 години
ДНЕС ...засрамете се ...една статия по случай баба Марта нямате !Един от най българските празници !!!!СРАМОТА