Детските зъбки – кога трябва да пробият?

Различават се три периода в оформянето на зъбните редици
24 мар 2016 19:58, Eкип на Puls.bg
0
Детските зъбки – кога трябва да пробият?
Източник: Reuters, архив

Нашата усмивка е продукт на хиляди години еволюция. Характерното за нея е, че се сменят две съзъбия – временно (млечно) и постоянно. Заради това човешкото съзъбие се нарича дифиодонтно – с две съзъбия. Друга негова характеристика е, че е хетерогенно – има различни зъбни групи. При временните зъби това са групите на резците, кучешките и кътниците (моларите). В постоянното съзъбие се добавя още една група – тази на предкътниците (премоларите).

В индивидуалното развитие се различават три периода в оформянето на зъбните редици:

1. Временно съзъбие

Неговото оформяне започва с пробива на първия резец – обикновено долния централен резец. Пробивът на всички централни резци става в 6.-8. месец. Следват страничните резци (вторите) – между 8. и 12. месец. Временните кучешки зъби пробиват в периода 12.-16. месец. Следващите зъбки, появяващи се в детската уста, са тези от групата на временните молари. Първият и вторият временни молари се появяват респективно в периодите 16.-20. и 20.-30. месец. Тези периоди са средностатистическа норма - възможни са вариации от няколко месеца.

По този начин завършва оформянето на временното съзъбие - когато детето е на 2,5-3 години. Започва периодът на стабилно временно съзъбие, което наброява двадесет зъбчета. Той продължава, докато в устата не се появи първият постоянен зъб.

Повече за детските зъбки четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари