Диабетиците днес – 4 пъти повече за 35 г.

Болестта вече обхваща и хората в бедните страни
6 апр 2016 15:30,
5
Диабетиците днес – 4 пъти повече за 35 г.
Снимка: Reuters, архив

Около 422 милиона възрастни хора в света са засегнати от диабет, т.е. броят на диабетиците е нараснал 4 пъти в сравнение с 1980 г., се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес. Той разкрива големите мащаби на това хронично заболяване, чието разпространение е свързано с епидемията от затлъстяване.

"Случаите на диабет се увеличават. Вече не става дума за болест, характерна най-вече за богатите страни - случаите на диабет нарастват навсякъде. Това се забелязва по-отчетливо в страните със средни доходи", заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан.

Погледнато в световен мащаб, СЗО смята, че диабетиците през 2014 г. са били 422 милиона, а през 1980 г. - 108 милиона.

Заболяването засяга 8,5 на сто от възрастното население в света, т.е. два пъти по-голяма част от него в сравнение с 1980 г. заради рискови фактори, като наднормено телесно тегло и затлъстяване.

През 2012 г. на диабет се дължат 1,5 милиона смъртни случая в света. Към тях трябва да се добавят 2,2 милиона смъртни случая, предизвикани от свързани с диабет болести. Това означава, че общият брой смъртни случаи, свързани с диабет, е 3,7 милиона.

Повече от половината от диабетиците в света живеят в Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион, където хранителните навици значително се промениха през последните няколко години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
доказано е преди 8 години
поголовното предписване на лекарства за "хронични" пациенти води до диабет 2.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То останаха ли вече храни които са култивирани за ядене. Имаме всякакви ГМО ла'на дето по цвят, форма и трайност нямат равни, но само за ядене не стават. Вече всичко е толкова стандартизирано, че можеш да му се наслаждаваш като на музеен експонат.
2
5
 
7
 
! Отговори
Гошето преди 8 години
Свързах се с хора, да си купя кола от ръка. И ми казаха че била регистрирана на инвалид. Попитах какво означава и ми казаха че му давали 50 лева и не плащали данък за джипа. Като се огледам, инвалидни места за паркиране бол. И ми стана ясно: Не плащаш данък и паркираш безплатно. В този ред на мисли си казвам: А каква ли е далаверката ако се регистрирам като диабетик?
1
2
 
7
 
! Отговори
Буракай преди 8 години
В югоизточна Азия слагат захар навсякъде. Освен това ориза е много по-богат на въглехидрати от житото. Така че е нормално хора които довчера са ядели сладки картофи, при преминаване на захар и ориз да бъдат сполетени от диабет.