Внимание! Кърлежите плъзват по поляните

След разходка се преглеждайте внимателно за паразитите
29 апр 2016 08:15,
4
Внимание! Кърлежите плъзват по поляните
Снимка: архив, Булфото

Дъждовете и топлите дни активират кърлежите, сигнализират специалисти. "Ако се разхождате в планините и сред природата по празниците, внимавайте, сега е пикът на гадините", предупреждава пред "Труд" шефът на отдел "Паразитология" в столичната регионална здравна каса (РЗИ) Цезарина Илиева.

Кърлежите обичат неокосената трева и топло време, точно затова стартира акция за пръскане на градинки и паркове в цялата страна.

"След игра в градинката до блока забелязах на крака на дъщеря ми черна точка и зачервяване около нея. Оказа се кърлеж", разказва Гергана Иванова.

Жената завела дъщеря си на лекар, за да извадят гадината: "Притеснявам се, да не й е лепнал някоя болест, но ще трябва да изчакаме".

"На 25-30-ия ден от ухапването на човекът може да се извърши серологично изследване за лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в НЦЗПБ и др. микробиологични лаборатории", заяви Цезарина Илиева.

По данни на РЗИ София от началото на годината има регистрирани 5 случая на лаймска болест.

Специалистите препоръчват, когато хората са сред природата, да напръскат задължително дрехите си с препарат против кърлежи и комари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Люлин все още не е окосено, тревата е вече над 20 см. Следват празници, дъждове...... Не знам какво чакат г-да управляващите, да плъзне епидемия ли?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само в бг
1
0
 
12
 
! Отговори
Драскач преди 7 години
Пръскайте с отрова, к'во чакате? Има ли държава, институции за здравеопазването, къде сте???