Преждевременно раждане – какво да правим?

Колко често следва да бъде кърменето при новороденото
5 май 2016 17:34, Eкип на Puls.bg
4
Преждевременно раждане – какво да правим?
Източник: Reuters, архив

Преждевременно е раждането преди 37 гестационна седмица. При него често детето остава под активно наблюдение в интензивен сектор на болничното заведение и контактите му с майка са ограничени. Възниква въпросът как да се поддържат гърдите и какво да се прави с кърмата?

1. Кога започва изцеждането на гърдите?

Ситуацията при преждевременното раждане е следната – бебето е родено, плацентата също, хормоналното начало на кърменето е поставено. Гърдите на майката очакват да получат своята стимулация точно толкова често, все едно плодът е роден на термин. Важно е изцеждането на кърмата да започне веднага – още в първите часове след раждането. Колкото по-скоро започне изцеждането, толкова по-голямо е производството на майчино мляко.

2. Колко често да бъде?

Началото на стимулацията на гърдите може да започне с помпа за кърма. Ако такава не е налична, изцеждането на ръка също би било ефикасно. В първите дни след раждането се отделя коластра – нейното количество е по-малко (от порядъка на капки), а течността е по-гъста. След още няколко дни количеството й достига до 5 мл дневно. Съветът на специалистите е изцеждането на гърдите да е през интервал от 2-2,5 часа през деня и 4 часа през нощта.

Повече за кърменето и преждевременното раждане може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
vednagago zapisi u universiteto za ranno razvivasti se
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според зависи от лечебното заведение - започва се изчеждане първо на ръка, после и с помпа и млякото може да се дава на бебчето. Така ще го подсилите за да излезе по-бързо от кувиоза. Имай те упоритостта да се изцеждате - безценно е за вашето бебе, няма нищо по-хубаво от кърмата, каквото и да говорят разните там лобисти за адаптирано мляко.