Тичане – колко е необходимо, за да отслабнем?

Без хранителен режим не може, твърдят експерти
12 май 2016 13:52, Eкип на Puls.bg
16
Тичане – колко е необходимо, за да отслабнем?
Източник: Reuters, архив

За да се лишим от ненужните килограми, е важно не просто да балансираме хранителния режим, но и да тренираме. А тичането е сред най-ефективните физически упражнения в тези случаи.  

Според данните на ново проучване, поместено в The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, хората, които постигат най-голям успех по отношение на стопяването на излишни килограми, не тичат десетки километри седмично, а само около 5 км. 
 
За целите на проучването холандските изследователи набират 538 начинаещи бегачи, които попълват въпросници относно начина им на хранене и причините, които ги мотивират да започнат да тичат. След това измерват телесните мазнини на участниците, които получават GPS устройства, за да се записват общите километри, които бягат. Доброволците не получават никакви инструкции относно начина, по който да провеждат своята тренировка. 
 
Година по-късно се провежда още едно проучване със същите участници, телесните мазнини на които отново са измерени. 
 
Когато изследователите анализират данните, установяват, че участниците, които тичат постоянно около 5 км седмично, като същевременно съблюдават и хранителния си режим, губят най-много килограми. Тези хора се стараят да консумират повече салати, сурови плодове и зеленчуци и по-малко хляб, сладкиши, чипс, бързи закуски и подсладени напитки.
 
Специалистите поясняват, че този ефект се наблюдава само сред хората, които тичат, за да загубят излишното тегло, а не поради някаква друга причина. 
 
Все пак е важно и да знаем как правилно да тичаме – за да се радваме на по-малко травми и по-добър ефект. 
 
Сред най-важните съвети в това отношение е да се приземяваме на средната част на стъпалото, което е особено важно за начинаещите. Освен това, не бива да влагаме сила в стъпването. Тичането следва да бъде тихо и спокойно. 
 
Не бива да се забравя още, че дишането трябва да бъде равномерно, независимо дали е през устата или носа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 10000 а 7000 калории са равни на 1 кг. мазнини. И няма как с 30 км. да изгориш 10000 калории. С 1 км. тичане се изгарят около 50 калории!!! И съм убеден, че много малко хора знаят, че изгорените калории между тичането и ходенето с 5 км./ч. е малка!!! Движете се повече е моя съвет без значение как.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 хиляди калории са равни на 1 кг мазнини За да стопиш 1 кг мазнини трябва да бягаш 30 км, така че само с бягяне няма как да стане. По добре за организма е да се ограничиш и да не изядеш тези 10 хеляди калории отколкото да правиш маратонско бягане през 4-5 дни.
13
3
 
7
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
В болница за 27 дни отслабнах цели 18 кг.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За начинаещите най-важното е да си купят качествени обувки или маратонки за бягане, също има и ортопедични подметки - това е изключително важно като начало за да се избегнат травмите. Започвате с бързо ходене - час до час и половина на ден. След месец преминавате на леко бягане - следи се времето за бягане, а не разстоянието. След като се чуствате комфортно да бягате леко повече от 35-40 минути преминавате на интервалното бягане - смесено спринт и крос, като 5 км на ден е минимума.
11
4
 
7
 
! Отговори
moi преди 7 години
Няма абсолютно никакъв проблем човек да потичва между 5 и 10км на ден, отнчало бавничко , след това по-бързо. Познавам хора които тичат по поне 20 на ден без да им е проблем, и не, не са професионалист, а си работят и имат семейства.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тичането не е за всеки. Човек трябва да е здрав, за да тича. Точно заради влошено здраве доста хора качват килограми и много трудно могат да ги свалят. Не мога да си представя как човек с някаква травма по краката, с която се бори от 20-30 години, ще тича 5-те километра на седмица. Същото за някой друг, който има сърдечно-съдови проблеми и заради тях се е обездвижил и качил килограми. При мен лично са няколко неща, които ми пречат да тичам повече от 20-30 метра и то но особено бързо.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тичаш повече от тези 5 км на седмица, започваш примерно да ядеш повече, и ефекта се губи. Не случайно са изнамерили някакви компромисни километри между нуждата от движение и движение, което води до нови нужди на организма. Неясно остава тези 5 км на седмица как се разпределят през седмицата и дали това има значение. Примерно:- 7 дни (всеки ден) 715 метра- 6 дни по 833 м, в неделя почиваш- 2 дни (прим. събота,неделя) по 2,5 км- 1 ден (примерно в събота) тичаш 5-те кми т.н.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При мен помагат тичането, 5-10 км. на ден, и ограничаването на лошите въглехидрати. 5 километра са само около 400 калории и това на седмица не е нищо.
7
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
При мен плуването не помага, нито стоенете във вода.
6
6
 
8
 
! Отговори
видял преди 7 години
Плуването, дори само стоенето дълго във вода, помагат повече за отслабването.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои хора тичат до полуда и след това бум 6000 калории - бири, картофки, кюфтета. Остава им само умората :)
4
1
 
13
 
! Отговори
Дядоти преди 7 години
Приятел ако наистина разбираш от тичане би трябвало да знаеш, че интервалните тренировки са за вече добре обучени спортисти, не за хора с наднормено тегло. ИТ служат за подобряване на постиженията. Мога да ти пиша до утре, ама няма смисъл (защото питате за бягането хора, който не тичат (фитнес треньори и т.н.)).
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеш ли да си представиш, аз съм на 45, тежа 140 и съм след химиотерапия. Обясни ми как да тичам интервално? Спринт? Ами ще умра на втория. Универсален начин няма. Човек е забравил да се вслушва в организма си. Слушайте тялото си и търсете това, което работи. И не изпадайте в крайности за продължително време. Ако целта ви е отслабване, разбира се, а не нещо друго.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На колко години са били анкетираните? На 20, на 40, на 60, на 80, на 100 години? Интересно как се е отразило тичането на 100 годишните?! А на 80 годишните ....
1
12
 
12
 
! Отговори
Баче Кико преди 7 години
Ако ще тичате за отслабване - правете го интервално. Спринт, бавно тичане, спринт,бавно тичане.Монотонното тичане е най-естествения начин на придвижваме на организма ви. Ще има да си тичате с години и пак няма да отслабнете.