Пикантна храна - помага или вреди?

Топи мазнините
27 май 2016 15:00,
1
Пикантна храна - помага или вреди?
Източник: Reuters, архив

Лютивият вкус придава особен чар на храната, поради което мнозина предпочитат да хапват пикантна храна. Истината е, че тя може да донесе и редица ползи за здравето, но може и да ни навреди.

Ползите от пикантните храни...
 
Загуба на излишни килограми. От данните на проучване на става ясно, че лютите чушки могат да помогнат за потискане на апетита и за ускоряване на метаболизма. Установява се, че след консумация на пикантна храна, се повишава усещането и за ситост.
 
По време на друго проучване на специалисти от Университета на Питсбърг, САЩ, се установява, че хората хапват по-малко мазнини, след като са консумирали пикантна храна. 
 
В допълнение, има и данни, според които капсаицинът – съставката, отговорна за лютивия вкус, може да увеличи способността за изгаряне на калории. 
 
Облекчава се болката. Оказва се, че капсаицинът стимулира синтеза на ендорфини, които имат ролята на естествени болкоуспокояващи на организма. Специалистите все пак уточняват, че тези данни са на база на локално приложение на веществото, а не вследствие на консумация.
 
Имат противовъзпалителни свойства. Според данни на някои проучвания капсаицинът би могъл да е от полза при автоимунните заболявания, като ревматоидния артрит. Изследователите установяват, че този вид заболявания са разпространени в по-малка степен в държавите, в които се консумират големи количества пикантни храни.
 
Притежават и антимикробни свойства. Лютивата съставка в чушките има и антимикробни ефекти. Поради тази причина лютите чушки се използват и като хранителен консервант.
 
Консумацията на пикантна храна има някои негативни отражения върху здравето...
 
Капсаицинът разрежда кръвта. Това му свойство може да бъде проблем, ако се приемат медикаменти, разреждащи кръвта.
 
Не е препоръчителна при хемороиди. Капсаицинът не се разгражда, когато преминава в храносмилателния тракт. Възможно е да почувстваме парене при дефекация, което е болезнено, ако страдаме от хемороиди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Демек, може да навреди на болните при определени условия. Иначе си е супер :)И пикантен не означава лют!