Йога за по-добра концентрация

Дихателните практики ни помагат да изчистваме ума
29 май 2016 09:55,
0
Йога за по-добра концентрация
Източник: Reuters, архив

Посвещаването на част от деня на йога може да бъде отличен начин за успокояване на ума и подобряване на концентрацията. Можем да опитаме да практикуваме тези техники за дишане всеки ден, които според специалистите в областта могат значително да подобрят продуктивността на работното място...

Сама Врити
 
Сяда се в удобна позиция, като дланта на дясната ръка се поставя върху гърдите, а лявата - на пъпа. При тази дихателна техника вдишването и издишването следва да бъдат равни. Вдишва се през носа, докато преброим до 4, след което задържаме, докато преброи до 2, и накрая се издишва през устата, като отново броим до 4. Следва задържане на дъха, докато броим до 2. Това упражнение се повтаря 10 пъти. 
 
Нади Шодхана
 
Сяда се удобно, като лявата ръка се поставя върху лявото коляно. След това върхът на показалеца и средният пръст на дясната ръка се поставят между веждите. Тогава поставяме безименния и малкия пръст върху дясната ноздра, а палеца – върху лявата. 
 
По този начин вдишваме през лявата ноздра и издишваме през дясната. Тази дихателна практика следва да се повтори 9 пъти.
 
Анулома Вилома
 
Сяда се в удобна позиция, като дланта на едната ръка се обръща по посока към тавана. Палецът на другата ръка се поставя върху едната ноздра, а показалецът се сгъва. Безименният пръст се държи изправен така, че да може да се използва за затваряне на другата ноздра. Вдишва се дълбоко през едната ноздра, докато другата е затворена с пръста. 
 
След това отваряме другата ноздра и затваряме тази, през която сме вдишали. Следва издишване през отворената. По този начин се завършва един кръг. Препоръчително е техниката да се практикува непрекъснато в продължение на 2 – 3 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари