3D принтирани мозъчни тумори – стъпка към лечение?

Така по-лесно ще се тестват възможните терапии
31 май 2016 14:37,
4
3D принтирани мозъчни тумори – стъпка към лечение?
Снимка: Reuters, архив

Според Американската асоциация за мозъчни тумори близо 700,000 души в Щатите живеят с такива тумори, като се очаква само тази година да се диагностицират най-малко още 25,000 злокачествени тумори, а 17,000 от пациентите ще починат от тази болест. Постоянно се търсят нови начини как да се предотвратяват едни от най-коварните болести и за тази може да се появи иновативно решение в лицето на експерти по 3D принтиране и опитни биолози.
 
Екип, воден от д-р Уил Шу и д-р Николай Лелси от Института по биохимия, биофизика и биоинженерство към университета Heriot-Watt ще използват 3D принтинга, за да принтират стволови клети от злокачествен мозъчен тумор, както и ракови клетки, съобщава изданието The National. Учените вече са финансирани с близо 100,000 долара от благотворителното дружество Brain Tumor Charity, за да могат да реализират уникалната технология. Чрез нея те ще могат да изучават принтираните тумори и да експериментират върху тях с различни лекарства и терапии, за да проверят какво би им повлияло.
 
"Развихме нова техника за 3D печат, която ще отпечатва туморни клетки, които ще растат по-бързо, имитирайки растежа на агресивните злокачествени клетки в реалния живот," казва д-р Лелси пред The National. "Целта ни е да можем да тестваме различни видове лечение на туморите, а при намиране на ефективно решение, да направим така, че възможно най-бързо да стигне до пациентите".
 
Раковите клетки, отгледани в лабораторни условия, обикновено нямат същото поведение като тези в организма, тъй като е доста трудно да се пресъздаде биологичната среда, в която туморът вирее. Това означава, че предишните опити да се отгледат клетките не са дали нужните резултати на учените. Чрез създаването на среда, приличаща си с тази в организма ни, д-р Шу и д-р Лесли се надяват 3D техниката да имитират реалния растеж на клетките, за да имат по-успешни експерименти.
 
"Прогнозите за новодиагностицирани пациенти с мозъчни тумори са доста мрачни и прогресът в посока намиране на лечение е почти никакъв, най-вече заради провалите в клиничните изпитвания на много нови лекарства. Надяваме се нашият метод да развие модел, който да прилича на отговора на истински тумори към нови терапии, за да намерим решение", казва д-р Шу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: мозъчен тумор3D принт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
До До Анонимен 1 преди 7 години
"Развихме нова техника за 3D печат, която ще отпечатва туморни клетки, които ще растат по-бързо, имитирайки растежа на агресивните злокачествени клетки в реалния живот," казва д-р Лелси пред The National. "Tи какво разбра от това изречение бе, MУXЛЬО?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 7 години
До До Анонимен 1А ти, отворко, разбра ли нещо от статията?Нищо не плюя. Пррочетох статията, а не странична литература. Затова коментирам само това, което съм прочел. Ти плюеш по мен.А за копейките,... Що не си eбeш майкaтa!!!
2
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 7 години
ако беше прочел нещо а не преписвал това което ти спускат, щеше да разбереш. За сега плю всичко що е западно и си брой копейките
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах. Как така ще печатат туморни клетки. Те живи ли ще са, че ще изпитват лекарства срещу тях??? Хора могат ли да принтират така? Това май е в сферата на научната фантастика.