Какво е важно, когато избираме слънчеви очила?

Няколко съвета от специалисти пред Puls.bg
31 май 2016 12:37,
0
Какво е важно, когато избираме слънчеви очила?
Източник: Reuters, архив

Слънчевите очила, макар основно да се възприемат като аксесоар, те не са единствено, за да придават стил на външния вид. Необходимо е да ги носим, за да предпазим очите от вредните ултравиолетови лъчи. 

Слънчевите очила могат да се намерят в най-различни форми и цветове, но основното, по което трябва да се водим, е защитата на очите. Специалисти в областта предлагат някои насоки, улесняващи избора ни на слънчеви очила...
 
Ултравиолетова защитата
 
Много е важно да се уверим, че очилата гарантират 100% защита срещу UV лъчите. Излагането на тях може да доведе до развитие на катаракта и снежна слепота, която представлява временно, но болезнено изгаряне на очите.
 
Ултравиолетовите лъчи могат да увредят и ретината, което да се отрази неблагоприятно на зрението. Ако не сме сигурни дали слънчевите очила предлагат защита срещу UV лъчите, следва да ги тестваме при офталмолог. 
 
Да ни пасват и да бъдат удобни
 
Не бива да носим неудобни слънчеви очила, тъй като те може да пропуснат UV лъчи, които да достигнат до очите и кожата около тях. Това не означава, че трябва да носим очила, които да прилепват към челото, но не бива да избираме и такива, които са прекалено големи и не осигуряват защита.
 
В допълнение, слънчевите очила, които добре ни пасват, могат да предпазят и от попадане на алергени в очите. 
 
Поляризирани слънчеви очила
 
Те са отлични по отношение на яснотата на зрението по време на силно слънце. Макар поляризацията да няма нищо общо със защитата от слънчевите лъчи, тя има ролята на филтър, който абсорбира светлинните вълни и намалява отблясъците от водата и снега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари