Конкуренция при лекарствата, не регулация

Огнян Донев: Имаме едно от най-високото ДДС за медикаменти
23 юни 2016 12:00, Анисия Иванова
5
Конкуренция при лекарствата, не регулация
Архив: Булфото

Лекарствата, купувани от НЗОК, да бъдат без данък, предлагат фармацевтични компании и омбудсманът Мая Манолова. От гледна точка на пациентите това ще е положително, коментира бизнесменът Огнян Донев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"По този начин ще се освободи един ресурс в размер на ДДС, който в момента НЗОК плаща, купувайки медикаменти, без да може да си възстанови това ДДС. Тоест тези 20% от 120 е точната цифра на икономията, която ще се реализира. Икономия не е необходима. НЗОК е обществен фонд, тези 20% могат да повишат качеството на Здравната каса към нас пациентите", обясни Донев.

България е в челната редица на най-високо плащащите ДДС на лекарства, потвърди Донев. По думите му това предложение е добро за потребителите и за здравната каса.

"От друга страна с парите, които ние осигуряващите се наемни служители или работодатели внасяме, захранваме с пари Здравната каса и сега с тези пари ще може да се даде една по-добра услуга към потребителя, а в случая всички ние сме пациенти", добави Донев.

Говори се за въвеждане и на "ценови тунел" - това е тунел, в който ти можеш да бъдеш реимбурсиран с някакво лекарство, ако си до еди колко си процента от най-ниската цена, коментира още бизнесменът.

"Тоест ако аз като производител предложа тройно по-висока цена, не би трябвало да да разчитам, че лекарството ще бъде реимбурсирано. Ако то не бъде реимбурсирано, пазарните позиции са незначителни или нулеви. Тоест нито една компания няма интерес да излезе извън тунела и да не бъде реимбурсирана. Тоест сама да се осъди на това да не бъде купуван даденият медикамент", обясни Донев.

Модерните технологии в здравеопазването са все по-скъпи, а всеки иска да бъде лекуван с най-доброто, посочи Донев.

"Как може да бъде постигнато това? Като се реализират икономии там, където е възможно. В цяла Европа именно в тази връзка се води една прогенерична политика, която е заявена и от нашето министерство в лицето на министър Москов", поясни той.

Това, което сваля цените, е конкуренцията, а не регулацията, подчерта бизнесменът. По думите му срещу понижаването на цената трябва да седи повишаване на продажбите.

Цената на лекарствата изцяло зависи от производителя, той определя на каква цена да продава продукта си, обясни Донев. По думите му именно неограничаването на конкуренцията е възпитателният метод да накараш фирма, която има високи цени да ги намали, защото конкурентите предлагат същото на по-ниски. По този начин се упражнява натиск по посока понижаване, защото чрез регулация това не става, подчерта той.

Основното нещо, което би довело до икономии - е диференцираната ставка върху ДДС, посочи Донев и добави, че е малко черноглед, защото "Министерство на финансите няма да допусне, защото общественият натиск не е само за лекарства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще Ви обясня какво е конкуренция на лекарствата в западна Европа изписват се първо лекарствата на собствена държава ,в много от страните там дори не са чували са л-ва на други държави но пък всичките ги имаме у нас скъпи и се изписват ,защото българинът само реве че е беден ,а си купува най-скъпите л-ва ,но не и от българските .Повярвайте нашите л-ва са качествени и купувайке ги подпомагаме страната , а не чужди държави плащащи на политици
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българското здравеоГазване най-съпото по света и около нас! Медицинските заведения - търговски дружества, ДДС върху лекарствата, животоспасяващи и намаляващи възможността за инвалидизиране лекарства вън от списъка на НЗОК. Да живее "пазарната икономика"!
1
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Като "конкуренцията" при горивата ?