Заболеваемостта от диабет се покачва лавинообразно

Интервю с проф. Ивона Даскалова пред Puls.bg
28 юни 2016 09:07,
4
Заболеваемостта от диабет се покачва лавинообразно
Източник: Reuters
Проф. д-р Ивона Даскалова е началник клиника по ендокринология и болести на обмяната при ВМА и национален консултант по ендокринология и болести на обмяната.

Проф. Даскалова, какъв е броят на болните от диабет в България?
 
По-скоро бих искала да кажа, че България не е извън световната тенденция. По данни на Международната диабетна федерация в момента в света има 375 млн болни от захарен диабет тип 1 и тип 2, като се очаква през 2030 г броят им да нарасне до над 500 млн. Това е лавинообразно покачване на заболеваемостта от диабет. Неслучайно ние говорим вече не за епидемия, а за пандемия. България не е изключение, у нас също има нарастване на заболеваемостта на диабет – както на тип 1, така и на тип 2. През 1992 г заболеваемостта в България беше 3%. Бе направено епидемиологично проучване у нас, но то дава един доста по-голям процент заболеваемост при положение, че и населението намаля. 
 
Каква е тенденцията в разпространението на заболяването? 
 
Разпространението на заболяването се увеличава. И да, захарният диабет се подмладява. Докато преди години за втори тип захарен диабет при деца процентът беше много по-нисък, сега вече заболеваемостта се увеличава. Това е така, защото процент на затлъстяване сред тях е много голям. То е следствие на обездвижването – преди години децата бяха по-активни физически, днес основните им занимания са свързани със седене пред телевизора или компютъра. 
 
Консумацията на високовъглехидратни храни, като бързи закуски, пържени картофки, шоколади, вафли, заедно с намалената консумация на плодове и зеленчуци, води до затлъстяване и съответно до отключване на захарен диабет тип 2.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
Кофти е да гледаш толкова много дебели хора, които се правят, че не им пука
2
1
 
5
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Хората много се стресират и затова , пийте си ракията и да не ви е**Запъвате се кат' магаре на мост и да не ви пука.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е от харният евроатлантически живот...:-) :-) :-)