4 зарази от замърсена питейна вода

От какво можем да се разболеем, когато не внимаваме с източника
30 юни 2016 15:44, Eкип на Puls.bg
1
4 зарази от замърсена питейна вода
Снимка: flickr

Водата има важно значение по отношение на разпространението и предаването на различни инфекциозни заболявания. За някои от тях тя предоставя условия, които им позволяват да останат жизнеспособни дълго време и при попадане в организма на човек да доведат до заболяване. Неслучайно един от важните показатели на водата, които се изследват е нейното микробно число или казано с други думи – броят на микроорганизмите в определено количество от нея. Когато тази норма е надвишена се смята, че водата не е годна за пиене и е нужна допълнителната й преработка.

Голяма част от патогенните микроорганизми се приспособяват да живеят по-продължително време и дори да се размножават във водата. Някои от тях са причинителите на коремния тиф, на шигелозата, някои хепатитни вируси, както и различни причинители на чревни инфекции.

1. Колиентеритите се причиняват от няколко различни типа на бактерията Еscherichia coli. Заразяването става основно по фекално-орален път: чрез замърсена вода, храна, както и заразени предмети. В развиващите се страни представлява една от главните причина за детска смъртност. Освен диария, началото се характеризира с гадене и повръщане. По-редки са случаите, при които се стига до хеморагичен колит (възпаление на дебелото черво, съпроводено с кървави изхождания). Важно е водата, която се консумира да бъде от проверени и доказани източници, а при съмнителни такива се препоръчва да не се използва както за консумация, така и за къпане.

Останалата част от статията на д-р Ралица Иванова можете да прочете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: водазаразаинфекциозни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой пие вода, бе братко?!