Как да се изследвам за рак на дебелото черво?

Кървенето не бива никога да се пренебрегва
30 юни 2016 21:46, Румяна Тасева
0
Как да се изследвам за рак на дебелото черво?
Снимка: flickr

Ракът на дебелото черво или колоректалният рак е един от най-разпространените видове рак. В Щатите той заема второ място сред онкологичните заболявания. В България – е на трето място по честота и за двата пола. Представлява 8,3% от всички злокачествени заболявания. Има тенденция на нарастване на заболеваемостта и смъртността от този рак.

Независимо от плашещите цифри и нарастващата информираност за честотата на колоректалния рак сред населението скринингът за него е сред медицинските процедури, които будят силно неудобство до степен да се избягват. Една трета от американците не се провеждат такъв по данни в техни медии, при нас вероятно тази цифра е доста по-голяма.

Специалистите са на мнение, че навършвайки 50 години всеки трябва да включи в календара си изследване за рак на дебелото черво, а хората с обременена фамилна анамнеза трябва да се замислят за такова още от 40.

Това, което е ясно от проучванията, е че рискът да се развие рак на колона във възрастта след 50 години е по-голям. 90% от случаите на рак на дебелото черво са след 60-годишна възраст, като пик се наблюдава във възрастта 75-79 години.

Методите на изследване можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари