Корем боли и от стрес

По-често от стомашни проблеми се оплакват жените
30 юни 2016 20:35,
4
Корем боли и от стрес
Снимка: flickr

Близо 90% от жените са имали проблем със стомаха през последните 12 месеца, като основната причина за тях е стресът, се посочва в данните на ново британско проучване.

Лекарите предупреждават, че психическото благосъстояние е директно свързано с храносмилателните проблеми. Стресът също може да дава индиректни нарушения като безсъние и неправилно хранене, които също да окажат влияние върху здравето ни.

От данните на проучването става ясно, че 88% от жените са страдали от стомашно-чревно заболяване през изминалата година.

Според данните стомашните разстройства рядко са причинени от непоносимост към храна, инфекция или вирус. 30% от възрастните, които страдат от стомашни проблеми, обвиняват стреса. На второ място в този списък се нарежда неправилният хранителен режим – 26%, следван от недостига на сън – 17%. Вирусите са причина за 14% от оплакванията, консумацията на алкохол – също за 14%/

От данните на проучване на Университета Кеймбридж, публикувано по-рано този месец, става ясно, че жените са два пъти по-склонни да страдат от тежък стрес и тревожност, в сравнение с мъжете.

Изследователите на настоящото проучване отдават това различие на социалните промени, които засягат жените. В миналото тяхна основна грижа е било семейството и дома. Днес вече те имат и професия, докато същевременно продължават да се грижат и за семейството и децата. Това изостря психологическите различия между мъжете и жените.

Специалистите поясняват, че когато жените са изложени на стрес, те са много по-склонни да го възприемат и да развият тревожност. Стомашните неразположения при почти всички жени може частично да бъдат свързани и със симптомите, свързани с менструалния цикъл.

Още информация от проучвания можете да намерите в рубриката "Акценти" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За проблеми със стомаха и храносмилателната система - жълт кантарион / действа подпомагащо и на нервната система, и на половите функции/ и жиловляк /живовлак/ Правят се чайове, отвари, вкусът не е лош. Сега и двете билки могат да се берат.
2
0
 
5
 
! Отговори
пб преди 7 години
Баща ми щеше да умре на 36 години от стрес. Лежа 2 седмици със стомашни болки в болница без диагноза. След това си смени работата. Никакви пари не са по-важни от спокойствието.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правят ли разлика между корем и стомах? Аз съм жена и по принцип нямам такива проблеми, но знам, че при инфаркт жените повече ги боли коремът, а не толкова сърцето. И мъжете, ако имат силни болки в корема, да си прегледат сърцето.