Пръстовият отпечатък бори "надписването на пациенти"

Д-р Станимир Хасърджиев: Отпечатъците не се събират!
21 юли 2016 11:30,
14
Пръстовият отпечатък бори "надписването на пациенти"

"Надявам се да стане бързо интегрирането в системата. Първоначалните тестове показват, че системата се внедрява сравнително бързо, лесно е да е работи и не са необходими допълнителни обучения на персонала. Най-важното, че е бързо става регистрацията на хората", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в коментар на въведените тестове с пръстов отпечатък в пет болници - четири в София и една в Русе.

"Регистрирането е еднократно и няма значение в коя болница. Самото поставяне на пръста върху устройството, вече те идентифицира ти кой си. Информацията се изпраща веднага към здравната каса. Гарантира се изключително висока степен на защита на личните данни", обясни той.

По думите му отпечатъците не се събират. "Поставянето на пръста върху четеца, генерира код, който доказва, че това е този човек и чрез него човекът става контрольор на системата", посочи д-р Хасърджиев.

Според него контролът трябва да бъде в ръцете на гражданите: "Ако човек не е бил лично при лекаря си и ако не е потвърдил лично, че лекарят му е направил дадена процедура, то здравната каса няма да плаща от името на този пациент. Здравната каса е институция на гражданите и тя се разплаща за дейности, свързани с тях".

Председателят на Националната пациентска организация сподели и другите възможности, които предоставя тази система. Тя позволява пациентите да въведат мобилния си телефон при регистрацията и така ще получават SMS всеки път, когато се извърши някакво плащане от тяхно име.

"Надяваме се така да се намалят течовете в системата. Говорим за т. нар "надписването на пациенти". Болниците отчитат някакви документи,листи и пациенти и здравната каса плаща. Реално тя няма как да разбере бил ли е или не е бил пациентът в болницата. Сега този отпечатък ще доказва, че са извършени процедури. Вече имаме реален контрол в реално време", обясни докторът.

За недоволството на лекарския съюз, относно пръстовия отпечатък, гостът сподели, че те бранят интересите на лекарското съсловие.

"С въвеждане на един такъв контролен механизъм, отговорността пада върху гражданите и нещата са много рискови за това съсловие. Но това не трябва да спира държавата да въвежда контролни механизми", заяви д-р Хасърджиев.

Той каза, че в системата за отпечатъци ще има изключения. Те ще бъдат обвързани със спешните случаи, при които първо ще се лекува пациентът и тогава ще се регистрира.

"Другото изключение са децата, при които идентификацията ще се случва с отпечатък на техния родител или настойник. За тежко болните, лежащи пациенти и тези без крайници, са предвидени мобилни четци, които ще улесняват предвижването на хората", обясни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Искам и да гласувам тогава с отпечатък, да видя как ще надписват политиците! Искам да си слагам отпечатък и за всички разходи, които прави държавата от мое име и с моите пари - за военни, полиция, образование, социални помощи, пътища....
10
0
 
1
 
! Отговори
ВАЖНО преди 7 години
Неврологията на ИСУЛ считано от 00:00 ч. на 25.07.2016 г. преустановява приема на пациенти по спешност за срок от 2 месеца поради неотложен ремонт на клиниката (сградата е построена през 1936 г.). За де не губите ценно врем, ако се нуждаете от спешна консултация с невролог и лечение в неврология насочете се към 10-ките други неврологии на територията на София със спешен прием!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Palna prostaschtina tova sa li4ni danni saschto v brd v ch avstria franzia garzia tn nama takavs prostaschtina no bg narod tarpi vsi4ko toi gi isbira toi strada miskov stana milioner bb mu e sad garba s naroda tap strada i plaschta
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнете ни вноските! Ние не сме наели Здравната каса за наш счетоводител. Тя ни е наложена за да ни ограбват по-лесно. Върнете ни парите. Ние ще решаваме, къде и как да се лекуваме. Безсрамно и нагло лъжете. Ако сме болни, не сме ***. Нямало да се съхраняват отпечатъците! Е, тогава как ще ни разпознавате. По облаците? Просто сте невероятно нагли лъжци. И неграмотни - най-опасното съчетание.Аламиране на всички международни институции и Страсбург за здравен рекет и насилие над личността!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масурджиев е добре включен в структурите и затова предава интересите и достоинството на пациентите, защитавайки това реакционно, зловредно и неморално деяние, принудително като за затворници. Но...човечецът си гледа придобивките. Иначе изобщо няма да му се чува гласът. Той и без това НЕ СЕ ЧУВА, НО ЗА НЕГО Е ДОБРЕ. СПОКОЙНО МУ Е, ПОЛУЧАВА СИ ДОХОДИТЕ. ТОЛКОЗ. НЕКА КАЖЕ, КАКВО ДОБРО Е НАПРАВИЛ ЗА БОЛНИТЕ ХОРА. ТОЙ Е ПРОСТО ЕДИН ГЛАШАТАЙ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗЛОВРЕДЕН, ЗАЩОТО ЗАБЛУЖДАВА ХОРАТА.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този господин що не каже колко милиона ще струва тази приумица ? Минимум 10 милиона. Интересно откъде ще дойдат тези пари ? От пациентите. И още по важното кой внася устройствата? Дали и този "доктор" който го назначиха за шеф на пациентските организации не е замесен?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1 Какво общо има това с пръстовите отпечатъци ? Ако ти бяха взели отпечатък друго ли щеше да пише в епикризата?
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нередностите в системата се решават с неуредици и нарушаване правата на пациентите! Скандално!!! ОСТАВКА!!!!
3
6
 
8
 
! Отговори
Матрицата преди 7 години
Не плащайте здравни вноски , щом няма да ви лекуват , ако не сте дали отпечатъци ! Просто решение , но ще бъде с много голям ефект - моментално премахване на "печата на Дявола"
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте лъгали , че не се събират , СЪБИРАТ СЕ ! , КАК ИНАЧЕ ЩЕ ТЕ ИДЕНТИФИЦИРА СИСТЕМАТА ? Освен това ще се съхраняват в Турция при Ердоганчо !
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
влизам в александровска,искат ми кръв и урина предварително .правят ми ги в 12-та п-ка. когато ме изписват от александровска,в епикризата пише - направени бяха изследв. за кръв и урина....беше даден антибиотик..................а всъщност сестрата ми каза - ето ти рецепта,отсреща е аптеката. Е,НЕ СЕ ЛИ ИЗТОЧВА ЗДРАВНАТА КАСА ? я не ни убеждавайте,че изобщо има здравеопазване