Коремът се подува и заради стрес

Храненете през лятото предразполага към метеоризъм
26 юли 2016 21:35, Eкип на Puls.bg
1
 Коремът се подува и заради стрес
Източник: Reuters
Образуването на газове или още метеоризъм е често срещан дискомфорт. Тази тенденция се покачва с всяка година, тъй като ежедневието ни е свързано с голямо количество стрес, неправилно хранене, прием на различни медикаменти и др.
 
Прекомерното образуване на газове в червата понякога може да е симптом на по-сериозни заболявания. Подуването на корема пречи на нормалния ритъм на живот, води до отделяне на газове с неприятна миризма, нарушено храносмилане, загуба на апетит, може да създаде конфузни ситуации, да предизвика болка и нужда от често ходене до тоалетната.
 
Причините за образуване на газове са различни. Повишеното количество газове в стомашно-чревния тракт може да се дължи на екзогенни такива, т.е. погълнати по време на хранене, при прием на газирани напитки, тютюнопушене, смучене на бонбони, дъвчене на дъвка и др.
 
Ендогенните газове са продукт от фунционирането на гастро-интестиналния тракт. Много хора не си дават сметка, че стресът може да е една от главните причини за подуване на корема, запек или диария. По време на стресови ситуации може да се засили чревната перисталтика, а с това и образуването на газове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари