Предизвикателството да си родител на дете с аутизъм

Драгослав Радойчич, изобретател на устройство със социална насоченост пред Puls.bg
Обновена: 26 юли 2016 20:23 | 26 юли 2016 17:15, Румяна Тасева
0
Предизвикателството да си родител на дете с аутизъм
Източник: Reuters
Драгослав Радойчич е съосновател и главен изпълнителен директор на EUROPATC
 
През октомври 2013 г. в Ню Йорк 13-годишното момчен с аутизъм бяга от час в училище. Над 4 хиляди полицаи и доброволци го търсят 3 месеца. Намират го в реката.  
 
Този момент ще се окаже повратен за Драгослав Радойчич, инженер-програмист от Ниш и баща на 11-годишно дете с аутизъм. Той решава да създаде start-up, посветен на каузата „по-надеждна защита на децата с аутизъм и по-голямо спокойствие за техните родители“. Така, с финансиране от инвестиционния фонд Eleven, той създава start-up компанията EuroPATC. Основната й дейност е дизайн, програмиране, производство и поддръжка на високотехнологични устройства за деца с аутизъм и техните близки. 
 
Драгослав е програмист, фен на приложната електроника и високите технологии още от ученик. Електроинженер е по образование (Университета в Ниш).  
Създател е на иновативно високотехнологично решение с изключителна социална насоченост. Устройството осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм и по-голяма сигурност на техните семейства.

Ето какво сподели той за здравния ни сайт Puls.bg
 
- Г-н Радойчич, какво Ви провокира да създадете устройство за деца с аутизъм?
 
Аз самият съм баща на дете с аутизъм. Страхът ми да не се случи нещо със сина ми нараства с времето. Повратният момент, в който взех решение да създам устройството, беше, когато чух за един случай в Ню Йорк в края на 2013 г. Тогава медиите разпространиха информация за момченце с аутизъм, което беше открито в реката, след като 4 хиляди човека го издирваха в продължение на 3 месеца. Исках да намеря начин да помогна на сина си, да го защитя. В същото време си казах, че ако мога да помогна на него, защо да не помогна и на другите деца с аутизъм по света да са по-добре защитени. 
 
Устройството беше създадено за много кратко време, само за 9 месеца. След това известно време го тествахме. Първият му „клиент“ беше моят син Дейвид. Той носи много прототипи - алфа устройства и тестови сензори. Понякога беше наистина забавно, друг път получавахме много важна информация, само наблюдавайки неговите движения и жестикулации. През този период събрахме много информация. Когато пуснем платформата, Дейвид ще получи своeто първо оригинално устройство, което ще бъде неговият личен „охранител”. Това устройство ми даде възможност да разбирам детето си много по-добре.
 
Приложимо е за всички деца с аутизъм на възраст между 2 и 18 години. Тук е мястото да отбележа, че няма никакви пречки то да се използва и при деца с друг тип увреждания, както и при напълно здрави деца с оглед на тяхната сигурност. Може да е от полза и при хора с епилепсия, за възрастни хора, с деменция или болест на Алцхаймер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари