Кандидат бащите на дъщери да внимават с мазното

Ако наблягат на мазното, създават риск от рак на гърдата
27 юли 2016 18:00, Румяна Тасева
0
Кандидат бащите на дъщери да внимават с мазното
Източник: Reuters
През последните няколко години се появява все повече и повече информация за влиянието на храненето върху здравето. И което е по-шокиращо, е, че собственото ни здраве зависи не просто от нашето хранене, но и от храненето на родителите и прародителите ни.
 
Най-новото изследване в този аспект показва, че богатото на мазнини хранене при мъжа носи по-висок риск от развитие на рак на гърдата при поколението от женски пол.
 
Изследователите от Университета на Сао Пауло, Бразилия, констатират и че хранителният режим, богат на растителни, а не животински, мазнини има обратния ефект, тоест рискът от рак на гърдата при дъщерите намалява, което звучи достатъчно обнадеждаващо и ни дава все пак някакъв инструмент за контрол в рамките на вкусовите предпочитания на мъжете.
 
Резултатите са от лабораторно изследване, което говори достатъчно за сериозността на данните. Предстои да се проведе подобно изследване и при хора, което ще отнеме достатъчно много време, но ако един ден заключението се потвърди това ще наложи сериозна промяна в програмата за превенция на коварното заболяване и подобряване на културата на храненето сред населението, коментират експерти.
 
След рака на кожата, ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване. Сред българките ракът на гърдата е най-чест – 26,4% по данни на Националния раков регистър за 2012 г., изключвайки немеланомните кожни карциноми.
 
Мъжете, уви, се нуждаят от повече подкрепа за промяна на режима им на хранене. Известни са предпочитанията им към месната храна. Това не означава непременно да се спре консумацията на любимите наденички, кюфтета и кебапчета, но все пък да се премине към едно по-богато разнообразие на видовете храни, без режимът да се превръща в скъп и специален. Така че дами, ако желаете, че искате момиченце, не ви остава нищо друго освен да поработите добре и върху хранителните навици на своя любим или после да предаде добри здравословни навици на синовете си по отношение на храненето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари