Мнозина се питат има ли опасност за човек, ако прекалява с нитратите в плодовете и зеленчуците. Това е поводът ИА "Черно море" да потърси информация от Министерството на здравеопазването за ползите и вредите от тези химични съединения.
Нитратите са соли на азотната киселина. Обикновено са бели или безцветни прахообразни, кристални вещества, които добре се разтварят във вода. Използват се масово в много отрасли:
- в земеделието като високоефективни торове;
- в хранително-вкусовата промишленост като оцветители и консерванти;
- в индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и други.
Като самостоятелни вещества те не са опасни за здравето, но попаднали в организма на човека, в процеса на метаболизма, се получават нитрити и нитрозамини, които вече представляват риск за здравето на консуматорите.
Как се приемат в организма на човека
Нитратите влизат в човешкия организъм чрез водата и храните. Основни източници на замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др.
В кои храни са най-много
Най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси и пушени меса). Много по-малко е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците - маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и други. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората, ако се консумират в големи количества.
Вредни ли са нитратите
Сами по себе си не са токсични. Както вече беше отбелязано, риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. То възпрепятства преноса на кислорода до тъканите и органите в организма и се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризиращо се с посиняване на кожата. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им в организма. Това може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти или по време на готвене, най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие.
При постъпването на големи количества нитрати в организма след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.
Кои са рисковите групи
Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малките деца с храносмилателни смущения и хора, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт.
Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества, те вече представляват потенциална опасност за здравето.
Как да ограничим приема
Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат във всекидневието:
- обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците;
- отстраняване на "най-нитратните” части на растенията - кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките;
- консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци;
- при варене на зеленчуци изливане на водата, в която са врели, още докато е гореща;
- купуване и консумация на зеленчуци със среден размер;
- консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препятстващ образуването на нитрити и нитрозамини;
- да се избягва претоплянето на супи и ястия;
- да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса.

Макрон заплашва Китай с мита заради търговския дефицит
Чуждестранните инвеститори пак са привлечени от китайските AI компании
Инсталация, вдъхновена от Кристо и Жан-Клод, е сред задължителните за посещение места през 2026 г.
Швейцарската банка UBS може да съкрати още 10 хил. работни места до 2027 г.
Букурещ гласува на избори, които може да предадат на крайната десница първа столица в ЕС
Надзорният съвет на НОИ одобри единодушно проекта за бюджет на ДОО
Училище в Стара Загора празнува с песни, танци и бисквитки с лика на Славейков
Шофьор е в тежко състояние след катастрофа по пътя София - Варна
ЦСКА 1948 обяви голям мач в Турция
ЦСКА и Лудогорец не се победиха
Интер прегази Комо, но Киву не е доволен
Ливърпул готви сензационно завръщане на Стивън Джерард
Серхио Рамос стегна куфарите и от Мексико
ЦСКА с емоционално обръщение към феновете си
Коледните сладки на Марая Кери
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Коледни подаръци, които означават повече от парите
Дневен хороскоп за 7 декември, неделя
Седмична нумерологична прогноза за 8 – 14 декември
20 цитата на Габор Мате, с които да опознаем себе си
41 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
МОСВ започна спешен мониторинг на морските води заради блокирания танкер
Тежка катастрофа по пътя София-Варна днес
Над 20 автомобила спукаха гуми на родно шосе само за 24 часа
НОИ одобри Бюджет 2026
Опозицията не хареса и обновения проект на Бюджет 2026
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран