Никотин, катран... Лъжат ли ни за цигарите?

Лекар и икономист в спор вредят ли новите картинки върху кутиите
31 авг 2016 10:30,
15
Никотин, катран... Лъжат ли ни за цигарите?
Снимка: архив Reuters

Трябва ли да има предупредителни картинки на цигарените опаковки и каква е тяхната цел? Темата дискутираха пред Bulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев и д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим".

"С подобни инициативи, със забрана на реклама, с изисквания да се пишат разни страшни неща по кутиите, се нарушават много основни права, както на бизнеса, така и на хората", възмути се Станчев, който смята, че нововъведената мярка трябва да отпадне.

В подкрепа на думите си той посочи, че за сметка на изображенията, новите опаковки вече не съдържали информация за катрановите и никотиновите стойности на различните видове цигари.

Д-р Маша Гаврилова обаче не се съгласи с тази теза: "В самата директива пише, че не трябва да ги има и тези надписи и да бъдат заменени с надписи, че цигарите съдържат 70 различни вещества, които причиняват рак", поясни тя.

По думите ѝ всички цигари са с еднакво съдържание на вредни вещества, независимо от това дали са по-леки или по-тежки.

Затова се налагала и смяната на надписите на опаковките - за да не бъдат подвеждани потребителите коя марка цигари да си купят според изписаните катранови и никотинови стойности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: надписицигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тютюнът ли е враг 1? Едва ли. Основна причина за масовите болести е стресът, породен от катастрофата и мизерията в РБ, нваркотиците, отровните храни и замърсеният въздух/милион стари коли и въглища, гнили дърва, гуми за отопление/ Най-чистата и запазена природа в Европа днес е районът около Чернобил. Защото няма хора. Тур-операторите от ЕС отдавна организират екскурзии там.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами познавам МНОГО възрастни българи, които пият ракия, пушат постоянно и на достолепна възраст са ултра здрави и припкат като козлета. за съжаление мои близки приятели, които спортуват, ядат здравословна храна, не са близвали алкохол и никога не са пушили, се разболяха от рак. коректният начин да се назове проблема е примерно: 'сред всички заболели от рак, над 50% са пушачи'. ако е вярно! ама 'пушенето причинява рак' е глупаво и лъжливо; иначе всеки сам си избира какво да си причини.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хирошима и нагасаки с областите, с население от около милион през 1945 г., са единствените градове, пострадали от ядрена бомбардировка, а чернобил и фукушима-от авария. ако слушаме подобни 'експерти', би трябвало в следващите 1000 години жива душа да няма там, всички да са болни от рак и да измират. както и поне 2 милиарда пушачи на планетата. американските индианци живеят до 92 години средно и пушат като съдрани. иначе вдишването на прахови частици не е особено полезно за дробовете, спор няма
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кольоТо и аз мразя, някой да ми казва дали имам пари или нямам и за какво да ги харча. И за това не се събирам с такива хора, елементарно е нали?
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дрънканициКъде видя да е написано, че няма да се разболееш бе философине.
8
2
 
10
 
! Отговори
дрънканици преди 7 години
..вещества, които причиняват рак...цял свят от 100 години се бори да разбере какво причинява раковите клетки и как се лекува тази болест, засега успяват да се справят с някои случаи, лекувайки последствията чрез изрязване, лъчева или химиотерапия. и не могат да гарантират, че няма да се появи пак. как точно някакъв си пишман незнаен бг лекар, най-вероятно и непрактикуващ, откри топлата вода? може ли да си заложи живота, че без досег до 70 или 170 вредни вещества, човек никога няма да е болен?
7
7
 
3
 
! Отговори
кольо преди 7 години
българина пари за храна няма обаче за пиене и цигари все се намират... най мразя някой болен тютюнджия да ми каде насреща или в затворено помещение - пълен отврат
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Съгласен съм ама да го приложат и за тези които, употребяват алкохол, храна ( щото и там има много вещества, които могат да причинят рак) и карат автомобили (те не причиняват рак а директно могат да доведат до смърт или осакатяване и то на невинни)!
5
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лесно се решава проблема с пушачите, по високи здравни осигуровки, по висок данък и по ниски заплати.
4
9
 
8
 
! Отговори
mm преди 7 години
Та според мен рекламата е прецакала нещата. Пушенето не е необходимо на тялото на един човек, за да същестува. И според мен кампания за предотвратяване на създаването на нови пушачи си трябва. :) Дали това ще са текстове, картинки и т.н.
3
2
 
9
 
! Отговори
mm преди 7 години
Пушенето е едно от онези странни явления в човечеството. Приятно е, вредно е - порок някакъв. Проблемът, обаче, е че през последните 150+ години се е превърнал в изключително доходен бизнес за относително малко хора. И за да бъде още по-доходен през началото на 20ти век започва да се рекламира. И така става модерно и изведнъж всички започват да пушат. Около 20-30г след това се регистрира и скокът в белодробни и сърдечни проблеми при мъже (основно).
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скоро тези неща няма да имат никакво значение!)))
1
2
 
75
 
! Отговори
Тутун сорт Брент преди 7 години
Браво! Супер са картинките. Замалко да спра да пуша, ама си купих табакера. Хайде сега да налепим картинки и върху: алкохола - размазани от катастрофи, пребити жени...; храните - поне 80% от ***, които ни пробутват са със съдържание на вредни вещества, поне колкото цигарите; Парламента - целия трябва да го налепят с надписи, че е опасен за здравето и картинки от китните родни гета. Продължете си списъка, както желаете...