Диетолог: Универсална диета за тънка талия няма!

"Здравето е ред, а болестта е безпорядък", твърди Велислав Георгиев
Обновена: 26 сеп 2016 14:12 | 26 сеп 2016 13:14,
3
Диетолог: Универсална диета за тънка талия няма!
Снимка: Архив, Reuters

Балансът е това, което ни дава здравето. Ако човек се храни небалансирано и консумира само определени продукти, може да се стигне до недохранване и дефицити. От друга страна пък прехранването, затлъстяването, "дебелите хора" боледуват повече, имунитетът им е по-слаб. Здравето е ред, а болестта е безпорядък. Това коментира диетологът Велислав Георгиев в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той съветва да се консумират сезонните плодове и зеленчуци, но когато те свършат, е по-добре да използваме парникови или внесени от южните държави, отколкото да не използваме изобщо. "Ако през лятото и есента консумирате плодове и круши, пък те свършат, през зимата си вземете мандарини и портокали", каза Георгиев.

По думите му универсална диета няма. Може да има общовалидни препоръки, но ако се прави диета, тя трябва да бъде съобразена с особеностите на индивида.

"Това го определяме като правим клинични изследвания на кръв и урина, които ни показват какъв да бъде състава на определен хранителен режим. Ако говорим за гладуване или здравословно отслабване, едната цел е да има умерена и постепенна редукция на теглото и другият компонент - метаболитният баланс", заяви диетологът в ефир.

"Постенето е една хубава традиция, защото в повечето случаи хората прекаляват с консумация на тестени, мазни храни и месо. В миналото хората са се хранели по-здравословно", допълни той.

Като съвети за подсилване на имунната система Георгиев изброи: балансирано хранене на първо място, приемането на достатъчно вода (между 30-40 мл. на килограм), хранене по часове, да не се преяжда и да се консумират плодове и зеленчуци.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 7 години
До DiscoveryАбе, чичка, кой ти казва да ядеш като разпран. Точно обратното ти казах - да ядеш умерено и да се движиш повече. С примера си само исках да подчертая силата на гените - ако си си дебел по природа, не можеш да станеш фиданка, та дори се съдереш от диети и гладуване.
1
3
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 7 години
Всичко е ген. Има хора, които ядат като разпрани, но са слаби и други, които цял живот се мъчат с какви ли не диети, ядат малко и здравословно, но все са си дебели. Затова яжте умерено, движете се повече и не си давайте парите на пишман-диетолози.