Америка е изкоренила дребната шарка

Около 2,6 милиона са годишно смъртните случая в света до 1980 г.
27 сеп 2016 19:48, Анисия Иванова
6
Америка е изкоренила дребната шарка
Снимка: Булфото, архив

Американският континент е първият регион в света, където е изкоренена болестта морбили, смятана за една от важните причини за смъртност сред малките деца, оповести Панамериканската здравна организация (ПЗО), цитирана от Франс прес.

Така болестта морбили (дребна шарка), която предизвиква сериозни усложнения, стана поредното изкоренено на американския континент инфекциозно заболяване, което може да се предотврати чрез ваксиниране. През 1971 г. бе изкоренена вариолата, през 1994 г. - полиомиелитът, а през 2005 г. - рубеолата.

Този успех е плод на над 20-годишни усилия в рамките на широкомащабна кампания за ваксиниране срещу морибили, заушка и рубеола във всички страни в Америка.

"Постигнатото е в резултат на поетите през 1994 г. от страните в Америка ангажименти да се сложи край на болестта морбили в началото на 21-ви век", отбеляза Кариса Етиен, директор на ПЗО.

Преди началото на масовите ваксинации през 1980 г., болестта морбили предизвикваше около 2,6 милиона смъртни случая годишно в света. На американския контитент тя е виновна за близо 102 000 смъртни случая между 1971 г. и 1979 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Америкаморбили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Futurehealth преди 4 години
Така си е!
4
6
 
2
 
! Отговори
е брей преди 7 години
Брей, дребната шарка и заушката били много опасни болести...
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да открият ваксина против простотията? Имаме изключително крайна нужда в България!!!!!!
2
0
 
10
 
! Отговори
бат емчо преди 7 години
Спрат ли ваксинациите и ще си я върнат.
1
8
 
8
 
! Отговори
въпросче преди 7 години
Я да кажат с колко са се увеличили аутистите ,благодарение на ваксинациите,както и случаите с автоимунни заболявания през последните 20 години..