Обривът след реимунизация – много рядък случай

Нямало място за притеснение по случая с детето в Пловдивско, увери Шарков
Обновена: 29 сеп 2016 19:56 | 29 сеп 2016 19:55,
8
Обривът след реимунизация – много рядък случай
Снимка: Архив, Булфото

В много редки случаи се получава реакция след реимунизация с четиривалентна ваксина. Това обясни заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков по повод случая с детето в Пловдивско, което е получило обрив и е вдигнало температура след имунизация с ваксината "Тетраксим".

Още по темата

"1 на 60 000 случаи на реимунизация с четиривалентната ваксина за шестгодишни деца води до зачервяване и локален обрив", заяви Шарков, цитиран от "Дарик".

Според Шарков тук нямало място за притеснение, тъй като ставало въпрос за много рядка реакция на организма, която бързо отшумявала.

На извънреден брифинг в здравното министерство този следобед Шарков определи като абсурдна възможността във ваксината да е имало жив щам.

"Имунизацията е направена на 13 септември. На другия ден в 21:15 ч. имаме повикване в ЦСМП-Пловдив. То е прието като неспешно, тъй като било за дете на 6 години с локален обрив на едната ръчичка. Междувременно детето е закарано в детско спешно приемно отделение, не е хоспитализирано, направен е компрес с риванол", каза Шарков.

След направената проверка се е установило, че през 2015 и 2016 г. има годишно по един докладван такъв случай, при общо 120 000 имунизации, уточни зам.-министъра.

"И двата случая са единствено с локална реакция, обрив, без да се е налагала хоспитализация на децата. Това е записано при лекарството като много рядка, но възможна реакция, която бързо отшумява. Няма място за притеснения", добави Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: обривваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие още ли не сте разбрали, че във съвременните ваксини няма живак? Имало е в тия, дето са ги слагали на майките и бащите ви, ама нищо не им е станало, освен че са гласували за бай тошо, други личностни изкривявания при тях не са се проявили.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всички държави първата ваксина се прави след 2 годишна възраст. Само в България се прави в първите 24 часа след раждането. Няма такава държава !Шизофрения, аутизъм, ракови заболявания. Не ГМО храните са виновни за раковите заболявания при децата - на 2 месеца бебе с рак ?! Какви ГМО ?! Ваксините са причина за това !
3
0
 
7
 
! Отговори
si kaem преди 7 години
четох, че новородените нямат още напълно функциониращи жлъчка и черен дроб, за да се справи тялото с интокцикацията от живака във ваксините. И тялото "складира" отровата някъде... но често за сметка на някоя функция в мозъка или пострадва имунната система на детето. Та вече доста информация има за вредата от СЪВРЕМЕНнИТЕ ВАКСИНИ.А съвета ми към ордителите е: Информирайте се и бъдете мнооого критични в преценката си! Може да разпитате родители на деца аутисти, дали това решение е съдбоносно!!!
2
11
 
3
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Ваксините са спасили много повече хора, отколкото са убили.
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сте ваксинирани бе шматки такива! Вие и вашите родители!