Стенокардията се проявява със силна болка в гърдите

Исхемичният епизод е кратък
29 сеп 2016 19:13, Eкип на Puls.bg
2
Стенокардията се проявява със силна болка в гърдите
Източник: Reuters
Стенокардията е синдром, който се характеризира с пристъпна болка в областта на гърдите, дължаща се на преходна исхемия на миокарда. Въпреки това исхемичният епизод е кратък и клинични прояви на инфаркт не се установяват. Разглеждат се три основни форми на стенокардия: 
  •  Характерно за стабилната стенокардия е получаването на исхемичен пристъп след извършването на различен тип физическа дейност или психично напрежение. В този случай учестената сърдечна дейност и повишеното артериално налягане увеличават кислородните нужди на миокарда. Болката трае няколко минути и преминава след прекратяване на физическото натоварване или приемане на нитроглицерин или други нитрати. 
  • За разлика от стабилната стенокардия при нестабилната са характерни няколко клинични варианта. Характеризира се с увеличаване на честотата, остратата, силата и продължителността на исхемичните пристъпи. Счита се, че в патогенезата на исхемичните епизоди се включват и други механизми - вазоконстрикция и образуване на тромбоцитни агрегации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
А стига сте плашили ората ве!