Учени ще борят маларията в бедните райони чрез холограми

На практика методът за диагностициране на запад е доста прост
29 сеп 2016 12:44,
2
Учени ще борят маларията в бедните райони чрез холограми
Снимка: архив Reuters

Проучване на Световната здравна организация показва, че комарите са най-смъртоносното животно в света, което ги прави нещо повече от досадно насекомо за над 500 млн. души всяка година. Ухапванията им на пръв поглед са само дразнещи, но болестите, които пренасят могат да бъдат фатални. От всички пренасяни болести маларията е най-агресивната, причиняваща смъртта на 2,7 млн. души годишно.
 
Методът за проверяване дали човек е заразен с малария е доста прост в западната медицина. "Златният стандарт за диагностициране на малария е ръчно изследване на добре оцветена кръвна натривка под микроскоп, който е идеален вариант за специалисти, които нямат достатъчно ресурси," казва професорът по биомедицина Адам Уакс пред Digital Trends.
 
Голям проблем за това диагностициране е работата в бедните райони, където маларията удря най-много. Екип от учени от университета Duke, в който Уакс преподава, разработва новаторски метод, който представлява специален алгоритъм за по-лесното откриване на фаталната болест.
 
Каква е идеята? Учените "сканират" кръвната проба с лазер, за да могат да изградят холограмно изображение. Готовите хологами могат да покажат деформации и различни признаци на инфекция в клетките, а след това да се определи наличните симптоми са на малария или друга болест.
 
Уакс и неговият екип идентифицират множество показатели, като дебелина на клетката или асиметрия внейните размери, чрез които да може да се разграничат здравите клетки от инфектираните. Тези показатели помагат, но не са толкова надеждни, казват учените. Нито един от тях не може да стигне 90% точност, така че по отделно е нямало как да бъдат по-добри от тренираното око на човек, работещ под микроскоп. И точно тук идва въпросният алгоритъм.
 
Учените са събрали данни за хиляди здрави и инфектирани клетки, които интегрират в "учеща се" програма. Тя се учи сама да определя кои параметри и кои комбинации да вземе предвид, за да октрие малария.
 
След като програмата "вижда" десетки хиляди холограмни изображения, тя започва да засича болестта с най-малко 97% точност, като на минута може да обработва хиляди клетки. Това става като деконструира холограмите в по-прости данни чрез въпросните показатели, които са 23 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Амда преди 7 години
Дали ще борят маларията или ще лекуват пострадалите зависи от цената на препарата или лекарствата. Всичко е търговия. Понеже лекарствената индустрия не бива да изостава. Иначе много болести могат да бъдат ликвидирани и нови да не се появяват, ама на ... търговия . Още много свински, птичи, луди крави нови вируси ще видят живитите за да се лекуват и предпазват...
1
0
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Дано да имат успех и най-вече дано зад апаратурата да застанат хора които имат желание да помогнат иначе ефекта ще е нулев ако ли не по -лошо.