75% от младите искат психично болните да бъдат изолирани

Състрадателни сме, ако имаме болен познат или роднина
30 сеп 2016 20:30,
13
75% от младите искат психично болните да бъдат изолирани
Източник: Reuters, архив

 75,3% от младите хора на възраст между 18 и 34 години у нас смятат, че психично болните трябва да бъдат изолирани от обществото в специализирани болнични заведения. Това сочат данните от националното представително проучване по проект „Ние ви разбираме и подкрепяме”. 

Жените по-често възприемат хората с психични проблеми със състрадание, но при тях преобладава страхът към тях и за това основната част от тях (65,1%) смятат, че тези хора са опасни и могат да им навредят, показват още данните.
 
Оказва се също и, че хората с по-нисък образователен ценз са много по-резервирани към хората с подобен тип проблеми, а с увеличаване на образованието, ги взприемат по-толерантно и с по-голямо разбиране към проблемите им.
 
Изводите от проучването показват, че хората проявяват повече разбиране към психично болните главно, ако са общували с такъв човек или имат такъв проблем сред приятелската си или семейната си среда.
 
Над 56% от анкетираните, които имат психично болен човек в семейството си, споделят, че най-голямата трудност, с която се сблъскват е достъпът до лечение. Други над 50% са споделили, че един от най-големите проблеми е отношението на обществото и дискриминацията спрямо психично болните.
 
Като цяло, 9 от 10 българи смятат, че има остра необходимост от подобряване на живота на психично болните у нас. Една четвърт от участниците в проучването обаче смятат, че психично болните хора трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници.  13% са тези, които ги възприемат като опасни и се страхуват от тях. 
 
„Неинформираността за психичните болести е основна причина за стигмата срещу тях. Информацията овластява!”, заяви Вяра Ганчева от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
С напредването си, шизофренията и други психични разстройства водят до когнитивен дефицит, т.нар. негативни симптоми.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обществото ни е неграмотно и просто, така че статистиката не ме учудва. Да се молят те да не развият психично заболяване!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Това е абсолютна глупост разбира се! Трябва да има някаква диагноза и оценка и след като мине пред психиатрична комисия тогава чак да се взема решение дали човека е в състояние да се грижи сам за себе си и дали носи някаква опасност за околните! Да пуснеш психично-болен човек на свобода си е чисто криминално деяние от страна на психиатрите и властта!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЖЕ,НО НЕ В БЪЛГАРИЯ ТУК СИ СЕ РАЗХОЖДАТ СЪВСЕМ СПОКОЙНО ЗА ДА МАЛТРЕТИРАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЕЛИ И АДЕКВАТНИ БЪЛГАРИ.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7 3Няма *** шизофреник! Няма *** който да страда от психиатрични аномалии! Обаче забележи! Психиатричните заболявания се лекуват или контролират доста успешно но простотията - НЕ!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече от 75% от хората на възраст 18 - 34 години въобще имат съвсем бегла представа за многообразието на психичните заболявания. Повече от 75% от хората на възраст 18-34 години прехвърлят отговорностите си на по-възрастните, не умеят да се справят самостоятелно с живота си.От Психея - душа на гръцки.
5
1
 
10
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Нивото на "солидарност" е обратнопропорционално на неизмерната простотия, обхванала страната. Майко Мила, какви тиквочи са т.н. Младо поколение!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като минат 40 и две трети от тях развият психични проблеми, ще си променят мнението. На чужд гръб и 100 тояги са малко.
3
3
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Добре! Разбрахме! Умните, красивите и образованите искат шизофрениците да си ходят между простите и необразованите....
2
5
 
6
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Мен са ме изолирали...
1
5
 
14
 
! Отговори
Психичноболен преди 7 години
Аз пък искам младите да бъдат изолирани!