11 български общини изобщо нямат аптека

Статистиката: Само 10 са денонощните аптеки в България
5 окт 2016 14:30, Екип на Bloomberg
3
11 български общини изобщо нямат аптека
Снимка: Reuters

Аптеките са здравни заведения и хората очакват качествено обслужване, надеждни консултации и безотказни лекарства, а в същото време са оставени да работят в среда, изцяло повлияна от пазарните сили – безумна конкуренция, липса на всякаква регулация за откриване на аптеки, непрекъснат натиск и ерозия на цените на лекарствата, високо ДДС и други неблагоприятни фактори от чисто икономически и пазарен характер. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. Пред нас са само Кипър и Гърция. В Дания например съотношението е 15 000 души на една аптека", пресметна той.

В същото време има 11 общини, където няма аптеки, няма никакъв достъп до аптечна грижа, каза фармацевтът.

"От 4200 аптеки, които са регистрирани, функционират реално между 3600 и 3800. Само 2100 от тях имат договор със Здравната каса, не повече от 20 аптеки приготвят лекарства, а денонощните аптеки по официални данни са едва около 10 в цялата страна", посочи Гетов.

По думите му в 17 областни града няма денонощни аптеки.

Каква е съдбата на аптечната карта? Какви са промените в закона, които ще отвържат ключовите проблеми в бранша? Кои са работещите варианти за денонощните аптеки? Повече можете да чуете на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 1990 Г. ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ИМАШЕ ЛЕКАР, ЗЪБОЛЕКАР И АКУШЕРКА. И училище.Сега има областни градове, където не могат да правят операции, например, защото нямат анестезиолог.
1
2
 
11
 
! Отговори
Фарамцевт преди 7 години
Закривай тая държава