Сифилисът не е заболяване от миналото

Заради антибиотичната резистентност то отново ни заплашва
6 окт 2016 22:30, Eкип на Puls.bg
4
 Сифилисът не е заболяване от миналото
Източник: Reuters
Сифилисът представлява инфекциозно заболяване, предаващо се най-често по полов път. Други пътища на заразяване са кръвен и т. нар. вертикален – предаване от заразена майка на плода по време на бременност или раждане. Заболяването е наричано още „Великият имитатор“, тъй като клиничната картина се изразява в различни симптоми, както и съчетание на разнообразни комбинации от тях.
 
Ранното диагностициране и съответно започване на адекватно лечение е основната предпоставка за предотвратяване на усложненията. Лечението с антибиотици ликвидира инфекцията, но не може да възстанови вече настъпилите усложнения. Практически всеки орган и система могат да бъдат засегнати от заболяването, тъй като причинителят се пренася чрез кръвта.
 
Благоприятстващ фактор за проникване на инфекцията в организма са нарушената цялост на кожата, било то вследствие на травма, дерматоза или инфекциозно заболяване – херпес, краста и други. Половият път на предаване на инфекцията се отчита в 95% от заразените, в по-редки случаи може механизмът на предаването да бъде по кръвен път – замърсени игли, замърсени кръвни продукти за кръвопреливане и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 7 години
лекува се много лесно - с инжекции пеницилин, който обаче, макар и супер евтин, не може да бъде намерен в българия. болните от сифилис пътуват до гърция, сърбия и турция, за да си купят три шишенца по 4 лева... пишете за това, а не общи приказки.
2
0
 
2
 
! Отговори
rokoboko преди 7 години
Може ли екипът на Puls.bg да ми обясни, по кой начин поставената снимка илюстрира разглежданата тематика?
1
0
 
9
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе до колкото знам тая болест удря и в главата та се замислих за неадекватното поведение на всеизвестния резач на лентички и носител на незнам си кой дан по карате. Чат пат получава и сърцебиене, особено когато народа е по улиците... а бе сифилистик ко да праиш.