Хепатомегалия при децата - каква може да е причината?

Какво предизвиква увеличаването на черния дроб?
9 окт 2016 19:40, Eкип на Puls.bg
1
Хепатомегалия при децата - каква може да е причината?
Източник: Reuters архив

 Черният дроб е важен паренхимен орган, който е разположен в горния десен квадрант на корема. Част от многобройните му функции включват производство на протеини, които вземат участие в процеса на кръвосъсирването, транспорта на липиди, участва в процеса на складиране на въглехидрати като енергиен резерв, пречиства кръвта от различни отпадни продукти на обмяната и метаболизира приетите от организма медикаменти.

 
Обикновено долната граница на черния дроб се простира до ръба на ребрената дъга. При инспириум куполът на диафрагмата се смъква надолу, белият дроб се разтяга и избутва черния, така че ръбът му може да се палпира под нивото на ребрената дъга.
 
Хепатомегалията е медицински термин, с който се обозначава увеличение на черния дроб и обикновено е признак на патологичен процес, развиващ се в самия орган или извън него.
 
Какви могат да бъдат причините за хепатомегалията?
 
 
Причините за увеличение размерите на черния дроб са многообразни и често комплексни. По-долу са изброени някои от по-често срещаните:
 
1. Вирусен хепатит
 
 
Вирусният хепатит представлява инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на чернодробната тъкан. То е често срещана причина за хепатомегалия в детска възраст. Заболяването се предизвиква от вирусни агенти. Най-често това са хепатитните вируси А, B, C, D и Е. Други вирусни агенти, които могат да поразят хепатоцитите, предизвиквайки хепатомегалия, са Епщайн-Бар вируса (предизвикващ инфекциозна мононуклеоза), аденовирусите, парвовируса.
 
Основните симптоми при хепатомегалията, която е резултат от вирусна инфекция, включват: повишена телесна температура, гадене, повръщане, болки в корема, обща слабост, пожълтяване на кожата и склерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 7 години
Хммм. мегаполигамията и монохепотизата е виновна навярно?!