Експерт: Няма вредни и безвредни Е-та в храните!

Д-р Николов пред Puls.bg: Влагат се в производството, но има допустими нива
21 окт 2016 15:44,
20
Експерт: Няма вредни и безвредни Е-та в храните!
Източник: Reuters
Д-р Камен Николов е началник отдел в Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.
 
Д-р Николов, има ли вредни и безвредни Е-та в храните?
 
По принцип всички тези Е-та или т.нар добавки, по смисъла на законодателството не са храни. Това са вещества, които по технологична хеобходимост, влагани в съответните продукти, придават на продукта някакви допълнителни свойства, като цвят, вкус или други свойства. Това са вещества, които се добавят поради технологична необходимост.
 
Те са разпределени на няколко групи и има регламент, който определя допустимите максимални количества, които могат да се влагат в отделните групи храни. Няма вредни и безвредни Е-та. Въпросът е, че ако се влага над допустимите количества, тогава може да има някакъв страничен или неблагоприятен ефект върху отделни групи от населението.
 
Когато говорим за деца, бих казал, че в България имаме много добро законодателство и много отдавна имаме такива наредби, по които определяме условията, при които децата от 0 до 18-годишна връзка се хранят. За тези храни, които се предлагат в учебните заведения, всички Е-та са забранени. С изключение на някои, които се слагат по технологична необходимост, но в крайния продукт не се откриват. Например в хляба по стандарт се добавя Е-330, който е антиоксидант и не се открива в крайния продукт. За останалите продукти и за останалите групи от населението, тези добавки се влагат в производството, но има допустими нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са го измислили преди хиляди години. Баба ми и дядо ми например си затваряха бурканите и като стоеше на хладно в мазето ставаше за ядене дори след 3 години. Затваряха всичко- месо, риба, зеленчуци, компоти. Изкарвате го сякаш без Е-та не може, но всъщност може. И на некои граждани искам да им кажа, че навлиза модата хората в градовете да си гледат зеленчуци по терасите, така че като се каже буркани да не ми излизат със суфиенски логики за селяни и граждани, че там сте най-зле.
15
0
 
2
 
! Отговори
пп преди 7 години
Е330= витаминС
14
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Е-330 е аскорбинова киселина наричана още витамин Служи да подобри втасването и набухването на хляба.При топлинна преработка се разгражда ,поради което не се открива в готовия продукт.
13
4
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Колегата Д-р Николов е напълно прав.Тези адитиви , подправки и добавки не са измислени ей така , че на някой му е кеф.Целта е да се подобри вкусовото качеството , срока на годност и да се намали цената. Тези Е-та съществуват отдавна но при соца държавата не ги купуваше да не глезат народа , а и нямаше пари.Я опитайте еди ктремвирш Стара планина да видите на какво прилича. Неприятен тъмен цвят , без вкус , твърд и хрупкав.Зотова не се купуват.
12
2
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Предишния коментар е доста верен. Населението постоянно се увеличава, потребяваме ужасно много, не си го берем от градината, ами тазси храна в много случаи минава стотици километри, за да дойде във вашия магазин и след това на масата ви. Сами можете да се сетите, че това няма да е възможно, тъй като съвсем натуралната храна се разгражда в пъти по-бързо. Така че сами сме си го направили по начина, по който живеем. Ако искаш натурално - правиш си го сам и няма да консумираш Е-та!
11
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнат да правят хляба само с брашно Мая и сол, и хвърлят половината на края на деня, кой мислите че ще го плаща? Потребителя. Ако искате храна без е-та ще трябва да плащате и за развалената продукция. Тоест 2-3 пъти нормалната цена. Ама никой няма да го направи това защото важното е бензина по 2 лева а не хляба по 70 стотинки. Ако цената е проблем, месете си сами хляб, ама и това няма да стане. Не може и вълка сит и агнето цяло. Искате хем евтино хем напълно натурално което не трае.
10
4
 
23
 
! Отговори
G преди 7 години
Др. Николов, аз да попитам само, след като в една вафла има 2-3 Е-та, то със сигурност тяхното количество е минимално и т.е безопасно. Но аз днес няма да изям само 1 вафла, ще ям месо, а то бъка от Е-та, ще си взема булюнче за супата, някой сос или недай Боже майонеза или пастет. Няма да минем и без хляб и т.н. В края на деня, докторе, колко Е-та ще съм погълнал и още ли няма да съм наближил опасната зона? А плодовете,докторе, с пестициди и парафини за тях нещо?И там ли количеството е важно?
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E330 е лимонтозу, Е101 е витамин B2. Е номерата са за да се регулира кои и колко вещества са позволени в храните. Но може някой да каже че всички е-та и в най малки количества са вредни. Ако някой е на това мнение, да ми каже кой номер и какво причинява. Другото- производителите са задължени да ги пишат тези номера. Ако толкова ви притесняват, не ги купувайте. Като спрат да се купуват такива продукти, производителите ще спрат да ги правят. Ама всичко си има цена
8
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Почна се великото ***.Вече изтрихте един пост,който спомена нещо за ТИПИТО,което САЩ иска да ни го наложи.
7
13
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 7 години
Тука всички голееееми специалисти и по Е-та :)Бас държа, че нямате дори и базови познания по темата (2 статии в интернет не са познания, камо ли наука)Смешка, отивайте да носите киреч или напитки на клиентите.Народе!!!
6
2
 
5
 
! Отговори
. преди 7 години
От въление след прочетената статия, допуснах грешка в коментара преди малко - 'тайните манджата = тайните на манджата'. Извинявам се. Сигурно е и ефект от някое Е.
5
5
 
4
 
! Отговори
. преди 7 години
Ние вярваме. Даже, ако може да хапваме само Е-та без храни ще е още по-супер. Аз например ям киселото мляко с кофичката и кроасана с опаковката. Докторе, ония от ИДИЛ утре като дойдат и на тях да им обясниш същите теории. Те са много мили и ще ти бъдат благодарни, че си ги посветил в тайните манджата.
4
6
 
20
 
! Отговори
преди 7 години
Е-тата са измислени за да ви убият!
3
6
 
21
 
! Отговори
al преди 7 години
Вички са вредни!
2
5
 
21
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Ми...добре. Така е, от Е-та не се умира. Само дето експертът е пропуснал да спомена, че всичките дори и в минимални количества са силно алергизиращи.
1
7
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
на д-р Николов да му се отнеме дипломата! неук доктор пък и да бъде интервюиран!!! Е-тата не трябва да присъстват въобще в храните - ама без тези менделееви таблици не могат и 2 дни храните в хладилник!