Евростат: Европейците са далеч от здравословното хранене

България и Румъния на последно място по консумация на плодове и зеленчуци
22 окт 2016 15:44,
27
Евростат: Европейците са далеч от здравословното хранене
Снимка: Архив, Reuters

Европейците са твърде далеч от здравословното хранене, показва проучване на Евростат, според което само 14,1 на сто от тях ядат препоръчителната дневна доза плодове и зеленчуци, а 34,4 процента дори не ядат всеки ден, пише френският в. "Еко", цитиран от БТА.

Все още неизлезлите от ЕС британци са най-горе в класацията, тъй като 33,1 процента от тях ядат на ден препоръчителния минимум. На другия край са румънците, които заемат последното място с 3,5 процента, предшествани от българите с 4,4 процента.

Според стандартите на ЕС човек трябва да консумира дневно пет порции плодове и зеленчуци средно по 100 грама всяка.

Освен че са хранителни, ягодите, морковите и фасулът помагат за предотвратяването на няколко вида болести като затлъстяване, диабет и някои видове рак. Но данните на европейската статистическа агенция доказват, че тези препоръки далеч не се следват стриктно.

Друго проучване на Евростат показва, че колкото по-високообразован е един европеец, толкова повече плодове и зеленчуци консумира.

Малко над 12 процента от хората в ЕС с ниско образование ядат по пет плода и зеленчука на ден срещу 18,8 процента при тези с по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тая простотия високо и ниско образовани всички могат да четат има които се интересуват от здравето си и които не се интересуват а това няма нищо общо с образованието едни се тъпчат защото разчитат че портфейла ще плати за здраве а други нямат тази възможност и са принудени да ядат отровни и евтини храни не по своя воля образованието е тооолкова далече от проблема само глупав може да стигне до този извод че ако си учил и край всичко което правиш е правилно
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ега нема да зарупам половин кило зелянчук на ден!
22
1
 
2
 
! Отговори
dp преди 7 години
"Здравословното" хранене по бабешки за съжаление е отдавна в миналото.При тая пренаселеност просто НЯМА храна от градината за всичките 7 милиарда.Човек трябва да разчита на обратните си връзки - вкусовите ни рецептори затова са ни дадени и работят доста добре - и да подбира колкото може от каквото има налично, това е положението.Всякакви излияния против ГМО, това или онова, са просто вреслива пропаганда непредлагаща алтернатива.
21
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
След подписване на СЕТА европейците ще се хранят здравословно с американски ГМО.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статистика от къде си я извадиха?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е затова умния български народ е измислил миш-маша, кюпоолуто, лютеницата и гювеча. А френските плагиатори се опитват да ни ги краднат под пляканото си име рататуй. Съд до дупка в Хага
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях на така наречения фермерски пазар -арка "Вл.Заимов".Там имаше всичко друго,но не и зеленчуци-торти,сладки,сандвичи,тук-там сиренце и кашкавал на тройни цени и това беше.Къде бяха зеленчуците от градините,не знам.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смеем ли да ги ядем,като са бъкани с нитрати.Кой контролира бай м.а.н.г.ал на пазара от къде са му зеленчуците?НИКОЙ!!!
16
2
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
много се радвам че такова им е заключението!!!българското не мож го фана :) най-вкусно !!! и да го **хат тяхните полски заместители!
15
3
 
17
 
! Отговори
Не, мерси! преди 7 години
Консумирайте .... какво? Зеленчуци ли? От хибридни семена? От фабриката за отрова Monsanto? С торове и пестициди от Bayer? От братска Холандия? Не, мерси! Предпочитам да умра от естествена смърт!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все съм се чудила колко е една порция плодове. Благодаря за информацията. Било 100 грама. Т.е. ако изям една ябълка от 200 грама, ще съм приела 2 порции, един грейпфрут - още повече. На европейците тумбаците им са разширени. Аз 500 грама пресен фураж наистина рядко поглъщам на ден.
13
0
 
3
 
! Отговори
Зиг преди 7 години
До ivoЗависи от консистенцията...
12
3
 
5
 
! Отговори
11 преди 7 години
Мдааа, яденето на зеленчуци не им се отразява добре на акъла - няма го.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имам доста познати които ги мъчи подаграта. това е сигурно от недояждане.
10
1
 
17
 
! Отговори
ivo преди 7 години
Само да попитам,аз ходя по 3-4 пъти на ден по голяма нужда,това според нормите на ЕС нормално ли е или не,да не ми доиде някоя глоба,че да се чудя как да я плащам
9
4
 
28
 
! Отговори
дрън дрън,ама дрън преди 7 години
Англичаните ядът месо,бекони,масло ,сметани и малко плодове ,защото там са ужасно безвкусни,само малини,ягоди и ябълки стават другото е мъкаааа !в България е Рай на плодове и зеленчуци .
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eвростат = Пунтамара
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да ядеш машинно масло от колкото плодовете и зеленчуците които ни продават(пълни с какво ли не).Да не говорим за месата ,саламите ,хляба ....... абе всичко е леш.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ни заливат със скъпи, безвкусни *** от Турция, с което подкопават нашето земеделие, как да консумираме повече? Всичко се пръска с един тон пестициди, дори картофите вече не са български.
5
2
 
6
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Ти не си никакъв моряк и половина, а си най-обикновен кукуряк и три четвърти!