Менопаузата наистина създава дискомфорт

Какво причинява изчерпването на яйчниковия резерв?
22 окт 2016 13:28, Eкип на Puls.bg
6
Менопаузата наистина създава дискомфорт
Източник: Reuters
Менопаузата се дефинира като отсъствие на менструация за поне 12 последователни месеца при липса на друга медицинска причина за това. Тя е естествен преходен период при всяка жена, свързващ репродуктивната й възраст със сениума. 
 
Резултат е от овариално фоликуларно изчерпване. Скоростта, с която намалява броят на фоликулите в яйчниците, е генетично детерменирана. Всяка жена би могла да се ориентира за възрастта на своята менопауза по възрастта на настъпването й при нейната майка. Средната възраст е 51,4 години. Известно е обаче, че социално-поведенчески фактори играят също роля, като тютюнопушенето, което може да ускори процесите на фоликуларно изчерпване и менопаузата да се изяви с около 1 година по-рано. 
 
Около 4 години преди настъпването на последната менструация в тялото на жената започват промени, свързани с намаляващата естрогенна продукция от яйчниците. В т.нар. пременопаузален период около ¾ от жените имат оплаквания. Само при 20-25% от жените климактеричният период (общ термин, включващ времето преди и след менопауза) протича безсимптомно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Не ми е ясноАко науката беше изяснила този куриозен факт, сигурно щеше да е обяснено и в популярните статии.Интересно е все пак. Изглежда, човешкият организъм наистина има всякакви резерви и възможности.
3
2
 
8
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 7 години
Лекарите препоръчват на жените да взимат редовно противозачатъчни през първата година след спирането на цикъла им. Възможно е преди климактериума мензисът да стане нередовен и жената само да си мисли, че е спрял окончателно.Не ми е ясно обаче, как така някои жени забременяват няколко години след последния си мензис. Случва се изключително рядко, но и това го има.Значи ли това, че в организма все пак се запазват някои фоликули или при определени обстоятелства яйчниците ги произвеждат отново?
2
8
 
9
 
! Отговори
Дедо мъди преди 7 години
До Юнак МомъкЗначи ,че дори и най-големите юбавици са преходни ама някой трябва да им го каже когато са на 30г. и само тези дето от дума разбират си заслужава да ги гледате след 40 годишни ,когато започне да ги тресе критическата...тези дето са глупави стават и зли ...а времето лети!
1
12
 
3
 
! Отговори
Юнак Момък преди 7 години
Какво е менопауза и ликува ли се? Ако да, винаги мога да жертвам пишника си за една мома.