Ракът на гърдата ще убива 5,5 млн. жени годишно

Част от причините са липсата на физическа активност и лошото хранене
1 ное 2016 22:50,
4
Ракът на гърдата ще убива 5,5 млн. жени годишно
Снимка: Архив, Reuters

Възможно е ракът на гърдата през 2030 година да започне да убива в световен мащаб по 5,5 милиона жени годишно, едно увеличение с около 60 процента спрямо 2012-а, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Тази тревожна тенденция се обуславя от увеличаването и застаряването на населението и бе изтъкната в доклад по време на Световния конгрес за борба с рака, който се провежда в Париж.

Нужни са големи усилия в превенцията и разяснителните кампании, за да се пребори този бич, отговорен за смъртта на 3,5 милиона жени по света през 2012 година /от общо 8 милиона смъртни случаи, причинени от раковите заболявания/. Най-засегнати в това отношение са развиващите се страни.

"Пораженията на рака се увеличават в страните с ниски и средни доходи на населението поради увеличаването и застаряването на населението", изтъква авторката на доклада Сали Кауъл от Американското дружество за борба с рака.

Ръстът на раковите заболявания се обуславя и от рисковите фактори, свързани с бързото икономическо развитие, водещо до намаляването на физическата активност, до лошо хранене и до затлъстяване.

Изтъкват се и някой репродуктивни фактори, като зачеването на дете в късна възраст, което също води до риск от рак на гърдата.

След сърдечносъдовите заболявания, раковите са вторите по смъртност сред жените в световен мащаб. В глобален мащаб на тях се падат 14 процента от смъртните случаи при жените.

Най-честото раково заболяване при дамите е ракът на гърдата - с 1,7 милиона диагностицирани в света през 2012 година и 521 900 смъртни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рака е глобално трайно постижение на световната фармацевтична мафия.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой му пука за тия жени бе? Ние сме европейци и спазваме строго европейската ценностна система! Отношенията жени-мъже са едно гнусно и долно нещо, което лека полека започва с право да се делигитимира. Истинските отношнения могат да бъдат само между мъже и мъже, а жените са еволюционно задънена улица, вижте ги само рак на гърдите, рак на матката, слаба работа.
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да плюскат по малко. То от големи за.дни.ци ще има слънчево затъмнение.