За нов живот: Над 2500 жени у нас даряват яйцеклетки

Донорите, желаещи да помогнат на семейства в нужда, се увеличават
2 дек 2016 10:27,
8
За нов живот: Над 2500 жени у нас даряват яйцеклетки
Снимка: Reuters, архив

За четвърта поредна година по покана на МБАЛ "Надежда", фондация "Майки за донорството" и едноименната клиника провеждат "Дни на донорството".

"Това са единствените дни през цялата година, когато на едно място могат да се видят рецепиенти - семейства, които се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоид, и самите донори. Разбира се, никой от тях не знае кой е неговият донор, но усещането е страхотно, защото някои от семействата вече имат дечица, други са в напреднала бременност, трети са в ранна, а за съжаление някои все още чаката своя донор и своя шанс", обясни пред Bulgaria ON AIR Мариела Куртева, която е председател на фондацията.

По думите ѝ донорите, желаещи да помогнат на семействата в нужда, се увеличават. Към момента броят на жените донори е над 2500, като условието за тях е да са до 35 години и да имат поне едно родено дете.

"Програмата на инициативата е разнообразна, в МБАЛ "Надежда" ще се водят дискусии по темата и всеки е добре дошъл да получи информация за донорството", прикани Куртева.

"Има две категории семейства - едните са много млади, които никога не са вървяли по пътя на ин витрото и вече са за донорска яйцеклетка. Другите са някъде около 37-40-годишни, които са вървяли по пътя на ин витрото, правили са опити, но не са успяли", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
6
 
! Отговори
готов преди 7 години
Дарявам качествени сперматоиди. Висок, 183/81, бяла раса, инженер, две красиви момичета. Единствено условие - дарявам ги директно, по "Божия закон". Все някак ще се свържете с мен.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно подкрепям мнението на ПОТЪРПЕВШ. ШЕСТ ЗАГУБЕНИ ГОДИНИ В МБАЛ НАДЕЖДА. И ПОСЛЕ ЕДНО ОТИВАНЕ В ПРАГА И В МОМЕНТА ИМАМЕ СТРАХОТНО БЕБЕ. СТАНА ПРОСТО КАТО ШЕГА. И ДАЖЕ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ Е ПО ЕВТИНО. ЗА ШЕСТ ГОДИНИ ОБЗАВЕДОХМЕ ЕДИН КАБИНЕТ В НАДЕЖДА
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са тръгнали - като не могат да имат деца: не могат ! Чужди яйцеклетки ! Тази жена, която забременее с яйцеклетка на друга жена си е сурогатна майка откъдето и да го погледнеш ! Това не дете няма да носи генетичния й материал. Износва чужди деца. Като искат деца по-добре е да си осиновят.
5
4
 
11
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 7 години
В ТАЯ Т.Н. БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА ПОЧТЕНОСТТА НА РЪКОВОДСТВОТО И ПЕРСОНАЛА. АКО ХОРАТА В НУЖДА ЧЕТАТ ТОЗИ КОМЕНТАР ГОРЕЩО ИМ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА НЕ ПРОБВАТ С МБАЛ "НАДЕЖДА". ИДЕТЕ В ЧУЖБИНА, ЧЕХИЯ НАПРИМЕР, ЦЕНАТА Е СЪЩАТА, А ДОКТОРИТЕ СА ПОЧТЕНИ.ОГЛЕДАЙТЕ СЕ КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ, ИМАЙТЕ ЗДРАВ РАЗУМ. ТУК НИЩО НЕ Е КАКВОТО ГО ОПИСВАТ ИМАЩИТЕ ИНТЕРЕС ДА ВИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ.УСПЕХ НА ВСИЧКИ ДВОЙКИ В НУЖДА!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми по света донорството се прави от десетилетия. Защо си мислите, че тук измисляте топлата вода, не е ясно. Пък като порастне и реши да се жени, е задължние на родителите да му кажат, че е с донорски биологичен материал, и да си направи един ДНК тест с партньора за по-сигурно. И готово. Няма драма. По-сложно е, ама не разбирам коментарите. Хора, които прибягват до донорство са вече достатъчно отчаяни, за да не им пука за етнос или бъдещи ДНК тестове. Вие май не сте от нуждаещите се, а?
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вероятността след едно известно време, нищо неподозиращи брат и сестра да създадат потомство?
2
5
 
6
 
! Отговори
@1 преди 7 години
Като имаш такъв проблем с даден етнос, емигрирай в Швеция или си плати за шведски донор. Ама хем искате да е евтино, хем да е русо и синеоко. Сигурна съм, че в болницата правят всичко възможно да осигурят донор от "правилния етнос". Това обаче не значи, че можеш да си избираш по каталог очи, коса и не знам си какво. В крайна сметка даряването на яйцеклетка е сериозна манипулация, България е малка държава населена основно с хора от етноса и това е положението.А и ако е ***, ще го върнеш ли???
1
4
 
12
 
! Отговори
При осиновяване преди 7 години
често се поставят условия относно етническата принадлежност. Но не винаги длъжностните лица са коректни и човек след време разбира, че е бил измамен - детето се оказва точно от онзи етнос, за който той е заявил, че не го желае.Как семейството-реципиент да се увери предварително, че няма да получи семенна течност или яйцеклетка от нежелан донор?Като че ли е най-добре сами да си осигурят донор, но как да са сигурни, че качественият биологичен материал няма да бъде подменен?