Експерти по грижата за недоносените деца събра София

Интегрирането на родителите в грижата за недоносените бебета сред горещите теми
5 дек 2016 19:40, Румяна Тасева
5
 Експерти по грижата за недоносените деца събра София
Източник: Фондация "Нашите недоносени деца"
140 водещи специалисти по грижи на недоносените деца и родители събра страната ни като домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за преждевременно родените новородени, организиран от фондация „Нашите недоносени деца“ с подкрепата на Българската асоциация по неонатология.
 
Неонатолози от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка обмениха опит по справянето с основните предизвикателства, пред които са изправени. 19 лектори представиха успехите, които са постигнали в медицинската грижа за бебетата, осигуряването на добра база и средства, както и добрите практики за последваща грижа с децата и работата им със семействата.
 
За недоносени се смятат децата, родени преди 37 гестационна седмица. Бебетата, родени преди термин, не просто се отличават с ниско или екстремно ниско тегло – между 600 и 2500 г. При тях основният риск произлиза от факта, че организмът все още е не е узрял и готов да се справи с предизвикателствата на живот извън майчиния. Заради това че някои системи и органи все още не са развити при тези деца е възможно да се получат увреждания и нарушения за цял живот.
 
Процентът на преждевременно родените деца расте. За България по думите на проф. Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, през последните десет години той стига 10-12%, което е приблизително два пъти повече отпреди. Причините за нарастване на преждевременно родените деца не е ясна. При приблизително 50% от случаите обаче могат да се установи наличието на редица рискови фактори: като многоплодна бременност, наличие на хронични заболявания, вредни навици, инфекции, възраст на родителите, особено на майката, затлъстяване и др.
 
Нарастването на числото на недоносените новородени налага мобилизирането на здравните ресурси по справянето с проблемите при грижите на тези деца, планирането на кампании, насочени към намаляване на дела на преждевременните раждания и определяне на ресурс за работа със семействата.
 
85-90% от преждевременно недоносените деца оживяват, каза доц. Збинек Страняк, дм, председател на Катедрата по неонаталогия към Института за майчина и детска грижа, Чехия. Голям процент от тези деца, за съжаление, развиват  тежки състояния, включително и неврологични, което налага задължително да се поддържа контакт с родителите в дългосрочен план.
 
Според специалисти на форума финансовият дефицит и липсата на модерна апаратура за грижа за недоносените бебета са сред водещите проблеми, но сред преодолимите при намиране на подкрепа от страна на правителствата. Въпрос на предизвикателство днес е работата със семействата, тъй като родителите се нуждаят от подкрепа за справяне с отглеждането на новороденото дете. Семействата минават през различни изпитания от самото раждане до приемането на детето в обществото. Пътят е финасово и психфологически тежък.
 
Липса на информация, невъзможност за контакт с новороденото недоносено от родителите, липса на кадри, които да помогнат за обучаването на майката за грижите след изписването от болницата, са основните показатели, по които общността на родителите настояват за промяна.
 
По време на форума се отправиха силни послания за интегрирането на родителите в грижата за недоносените бебета още по време на престоя им в интензивните неонатологични отделения и  съвместяването на усилията на лекари, акушерки, психолози, физиотерапевти и останалите експерти, които участват в процеса на запазване на живота и здравето на недоносеното.
 
„Мисля, че стъпката е направена. Тази тенденция ще се развива в България. Трябва малко революционизиране на нашето мислене като специалисти, за да се приеме този маниер на поведение.“ коментира темата проф. Мая Кръстева от страна на Българската асоциация на неонатолозите.
 
„Въпреки, че според наше проучване в България все още липсва достатъчно внимание към методите и добрите практики за изграждане на връзка между майката и бебето, ние имаме все повече достъп до интензивните отделения и до нашите деца. Имаме много добри специалисти и вървим ръка за ръка с тях. Вярваме в доброто, вярваме, че можем да догоним страни като Германия, Полша, Колумбия, и дори да ги надминем.“ сподели Нина Николова от Фондация „Нашите недоносени деца“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Силвия Димитрова преди 7 години
Дано изгорите в Ада. Всичките 140 ***.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Прозира расистко изказване! За жалост си достатъчно малограмотен за да оцениш, че недоносените бебета не са единствена последица от етническия си произход и недоносването не е социална черта! А това, че подкрепата и обучението на родителите, как да се грижат в първите месеци за такова дете, се нарича интеграция, не е проблем на термина, а на ограниченото умствено възприятие благодарение на недостатъчен интелектуален потренциал!
1
0
 
2
 
! Отговори
Za radost nepatil преди 7 години
За радост не можах да си изпатя да съм родител на недоносени близначета! Но това щеше да се случи ако не направихме контролен преглед при друг лекар, е не този който водеше наблюдението! Случая е тривиален, всичко върви ок, защо ли да се правят по-внимателни прегледи! Слава на Бога, оказа се изтъняване на шийката но проверено от лекар който използва опита си! За жалост голяма част от недоносването е по лекарско неглижиране и нежелание да трупат и ползват опит!