Как да се храним при жлъчно-каменна болест?

И има ли превенция?
6 дек 2016 21:50, Eкип на Puls.bg
0
Как да се храним при жлъчно-каменна болест?
Източник: Reuters, архив

 Едно от важните звена в лечението на различни заболявания е режимът на хранене и изграждането на здравословни хранителни навици, съобразени с болестта, от която страда пациентът.

 
Жлъчният мехур е орган с крушовидна форма, разположен под черния дроб. Той изпълнява ролята на резервоар за събиране на жлъчен сок, формиращ се в черния дроб и имащ отношение за разграждане на мазнините, попаднали с храната в червата.
 
Съставът на жлъчката включва вода, соли, пигменти, холестерол и други. Формирането на жлъчни конкременти (камъни) се получава при повишаване на концентрацията на един или няколко от компонентите, влизащи в състава на жлъчния сок, както и при възникване на пречка в оттичането му. Най-често причината е повишеното количество на холестерол.
 
Най-честите симптоми на заболяването са болка и тежест в областта на жлъчния мехур. Обикновено тяхната поява се свързва с наличието на конкременти, които предизвикват възпалителна реакция, както и при „стоп“ в оттичането на жлъчката. Острите кризи настъпват основно след обилна консумация на мазна храна.
 
Честотата на жлъчно-каменна болест е по-висока при жените, което се обяснява с по-високите нива на естроген – хормон, имащ отношение и към повишаване концентрацията на холестерол в жлъчния сок. Това е и причината приемът на орални противозачатъчни средства да увеличава риска за изява на жлъчно-каменната болест.
 
Наднорменото тегло има отношение към формирането на жлъчни камъни, тъй като е правопропорционално на увеличеното количеството холестерол в организма. Освен това лица, страдащи от затлъстяване имат намалено количество на жлъчни соли в жлъчния сок. Провеждането на диети с бърз резултат води до рязко покачване на холестерола в черния дроб и съответно в жлъчката. Това от своя страна е предпоставка за повишено образуване на конкременти в жлъчния мехур.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари