Не само целулитът е причина за портокалова кожа

Щитовидната жлеза също може да е провокатор
6 дек 2016 19:50,
0
Не само целулитът е причина за портокалова кожа
Източник: Reuters, архив

"Портокалова кожа" е определение, което описва медицински симптом, при който кожата става удебелена и има текстура, подобна на кората на оранжевия цитрусов плод. Понякога се наблюдава - зачервяване, повишена чувствителност, поява на белези и тъмно оцветяване.  

Съвкупността от тези симптоми може да се прояви, заради редица причини, като някои от тях са по-сериозни, а други съвсем безобидни…
 
Целулит
 
Целулитът представлява кожно състояние, при което повърхността на кожата става неравна. Причината е в увеличения размер на мастните кожни клетки. Целулитът най-често се появява в областта на седалището, бедрата, ханша и корема. Много по-характерен е за жените, в сравнение с мъжете и не се счита за сериозно състояние. 
 
Можем да ограничим появата му с помощта на следните съвети: 
  • Здравословен хранителен режим и загуба на излишни килограми.
  • Липосукция.
  • Лазерна терапия.
  • Използване на крем, съдържащ ретинол.  
Базедова дермопатия
 
Тя представлява кожно състояние, което обикновено засяга върха на стъпалата и пищялите. То води до натрупване на определени видове въглехидрати в кожата. В резултат тя се подува и зачервява, а текстурата ѝ започва да наподобява портокалова кора. 
 
Базедова дермопатия се определя като автоимунна проява на Базедовата болест – автоимунно нарушение, при което щитовидната жлеза започва да формира прекомерни количества от тиреоидните хормони. 
 
При по-леките случаите на кожното състояние, то обикновено се подобрява с времето. Те се не се нуждаят от лечение, различно от това, насочено към управлението на хиперфункцията на щитовидната жлеза. 
 
Инфекции
 
Ако инфекцията на кожата или меките тъкани е причина за портокаловата кожа, трябва да се мисли за лечението ѝ. То варира в зависимост от причината за появата ѝ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари