Починалият мъж в Русе нямал симптоми за малария

В УМБАЛ се извършва проверка, становището – до края на седмицата
Обновена: 6 дек 2016 15:52 | 6 дек 2016 15:37, Анисия Иванова
8
Починалият мъж в Русе нямал симптоми за малария
Архив: Булфото

Управителят на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ д-р Светослав Дачев в Русе обясни, че починалият пациент, на когото е била прелята кръв, заразена с малария, не е имал симптоми за малария.

Д-р Дачев обясни, че кръвопреливането е било извършено в УМБАЛ 10-12 дни преди пациентът да бъде приет в СБАЛПФЗ.

Още по темата

Той каза, че около 10 ноември е имало акция за кръводаряване в Русенския университет, като кръводарителят е студент от африкански произход. Той е издирен и е било доказано, че има малариен плазмодий в кръвта. Дачев заяви, че не знае в каква форма е било заболяването - дали е в латентна, или в активна. От Кръвния център са казали, че при даването на кръв студентът е заявил в анкетата, че е боледувал от малария.

Според Дачев е трудно да се каже дали маларията има връзка със смъртта на 80-годишния пациент, настъпила около 2:00 часа през нощта на 30 ноември от прогресивно влошаване на сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Докторът заяви, че не е извършвана аутопсия по изрично настояване на близките на починалия, въпреки че им е било казано всичко - и за прелятата, заразена с малария, кръв.

В Университетската болница в Русе е назначена проверка за смъртния случай. До края на седмицата ще излезем със становище, заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Иван Стоянов, цитиран от БТА.

Д-р Дачев обясни, че 80-годишният пациент е приет в СБАЛПФЗ на 26 ноември тази година с пневмония от УМБАЛ-Русе.

Той е бил консултиран със специалисти, имал е продължителна анемия и повръщане. По повод на голяма пневмония е хоспитализиран в СБАЛПФЗ.

В хода на изследванията на втория ден лабораторната докторка открива, че заедно с анемията има и необичайни находки по натривката, които са идентифицирани като малариен плазомодий, т.е. със съмнения за малария. Веднага за случая е информирано Министерството на здравеопазването, както и Регионалната здравна инспекция. Ден по-късно е дошло устно потвърждение, а вчера и писмено.

Той обясни още, че починалият пациент е имал и много други заболявания, сред които продължителна анемия, освидетелстван е от ТЕЛК, с кардиологични проблеми.

Според д-р Иван Стоянов няма до момента заявление, че смъртта на пациента е настъпила от малария.

"В момента всички структури вземат мерки, за да няма други последствия. Кръвта се транспортира в центъра в Плевен, но според законните правила не се изследва там за малария", обясни д-р Стоянов и допълни, че според наредбата не се допускат граждани с такива болести да кръводаряват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
ПРоверете срочно преди 7 години
Я проверете човека д а не е жертва на преотровена с NaClO вода от водопровода. В много градове и села диверсанти чрез наркотизирани инспектори от ХЕИ тровят милиони с жестоко отровена вода..Жертвите често смъртно пребледняват. развиват различни увреждания вкл анемия,инсулти,инфаркти и скоротечен рак.Отровената нагло с натриев хипо хлорид вода разтваря канцерогенни *** във водопроводите ..
4
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
май ше стане като с бай коста дето спечелил волга от лотарията. ама не било волга а москвич. и не спечелил, а го прегазил.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето лекари не знаят, че боледувалите от малария не бива да кръводаряват. Такава кръв не трябва да се използва дори за производство на кръвна плазма.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма виновни!.......
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбрах,че според законните правила в Плевен не се извършва изследване на кръвта за малария,но не разбрах къде трябваше да бъде извършено такова изследване. И защо след като в наредбата не се допускат граждани с такова заболяване да бъдат кръводарители,се е случило това?Ами ,ако беше прелята на млад човек или на дете,?А дадохте ли вече на докторите бонусите за Коледа?