Срещу тревожност от полза може да е киселото мляко

Намалява се стресът
10 дек 2016 21:34,
6
Срещу тревожност от полза може да е киселото мляко
Източник: Reuters, архив

Ако търсим начини да се справим с безпокойството и тревожността, отговорът може да се крие в киселото мляко. Според изследователи пробиотик, който е съставен от живи, но полезни бактерии, може да подобри здравето на храносмилателната система и по този начин да намали тревожността и да повлияе на поведението, свързано със стреса. 

Идеята идва от проучване, фокусирано върху риба зебра, по време на което различните видове риби отговарят по-добре на стресовите фактори, когато приемат бактерия, намираща се в киселото мляко и пробиотичните хранителни добавки - Lactobacillus plantarum. 

Изследователите от Университет на Мисури в САЩ поясняват, че в проведеното проучване са използвани стресори, имитиращи модела на тези, които са често срещани в околната среда, като стресът при изолация и при температурните промени. Поради тази причинам резултатите са приложими и за човешкия организъм. 

Данните може да бъдат много важни за разработването на нови начини за лечение на разстройствата, свързани с тревожността, които са сред най-разпространените психични проблеми. 

Специалистите посочват, че в момента медикаментите са насочени към мозъка, но тревожността и стресът, освен индуцирането на неврологични симптоми, често са тясно свързани и с редица състояния, засягащи храносмилателния тракт.

Таргетирането на бактериите в чревната флора може да се окаже алтернативен подход към лечението на тези състояния. Изследователите допълват, че резултатите подчертават влиянието, което микробите имат върху психологическата функция, в случая по-конкретно върху централната нервна система. 

Когато става дума за чревни бактерии, има такива, които подпомагат здравето, и такива, които му вредят. Полезните бактерии могат да подпомогнат процесите, свързани с храносмилането и да поддържат „гладкото“ функциониране на естествената екосистема на организма, като дори са от полза да загубим излишни килограми. Вредните бактерии разстройват стомаха и крият риск от развитие на заболяване. 

В предишни проучвания изследователи стигат до заключението, че пробиотиците могат да подобрят настроението, което да облекчи състояния като тревожност и депресия. 

Данните са поместени в сп. Scientific Reports.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
роу преди 7 години
Точно млякото е противопоказно /дори и киселото/ при депресия....около 90% от хората над не произвеждат ензима лактаза....и това води до редица проблеми с усвояването на лактозата /млечната захар/...обикновенно това води до развитие на системна кандидоза която води до редица проблеми ..включително и психически...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като чета тия ....неща, взе да ми става по-тревожно, сега вече и за вас!
3
1
 
2
 
! Отговори
66 преди 7 години
До АнонименНещо бъркаш в отношенията :към себе си и другите.Падаш малко гавраджия-комплексар от някакъв недъг,който възприемаш като непреодолим вместо да започнеш да се справяш с него като се развиваш към добрата си страна.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък едно мляко
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намазах се с киселото мляко -тревожността остана.Помагайте.